Skip til hoved indholdet
    Hjem Fritid og oplevelser Ud i naturen Vandreture Bågø Strandtudsen (Blå 4)

Strandtudsen (Blå 4)

Når man kan høre den karakteristiske kvækken fra strandtudserne, er det kun hannerne der høres. De kvækker i yngletiden for at lokke hunner til deres vandhul.

Strandtudsen kvækker næsten kun om natten, og et større kor af strandtudser kan høres op til 2 km væk - blot en enkelt han kan høres en kilometer væk. Lyden er en rullende, langstrakt snerren, som kan sammenlignes med den lyd, der opstår når man trækker neglen henover tænderne på en kam.


Strandtudsen udspiler sin kvækpose for at komme med sit karakteristiske kvæk.

Beskrivelse

Strandtudsen foretrækker at yngle i små lavvandede vandhuller og søer, som er lysåbne, og hvor der ikke for mange vandplanter, og store rovinsekter eller fisk. Dødeligheden er stor hos strandtudsens haletudser. En strandtudse-hun kan lægge op mod 3000-4000 tudseæg, men kun ca. 1% af haletudserne bliver til voksne tudser.

Strandtudsen lever af edderkopper, orme og larver, som den fanger på dens vandringer om natten. Kun dyr under et år er aktive om dagen. Efter den første vinterdvale bliver de til nat-dyr.

Strandtudsen er en af Danmarks tre tudsearter, som også omfatter grønbroget tudse og skrubtudse. Det er den mindste af de tre tudsearter og har, i modsætning til de to andre, ret korte bagben, som gør, at den løber mere end den hopper. Den har ligesom de fleste andre tudser, og i modsætning til frøerne, en ujævn, vortet hud. Dens ryg er enten lysebrun eller gråbrun med rødbrune eller mørkegrønne pletter. Derudover kan man kende den på sine gulgrønne øjne. Dens vigtigste kendetegn er dog den gule stribe ned langs ryggen.


Strandtudsens karakteristiske gule stribe.

Levesteder

I Danmark findes strandtudsen på lokalisationer spredt over hele landet, men den er i løbet af de seneste 20 år gået meget stærkt tilbage, så udbredelsen er mange steder meget lokal, og den er dermed blevet sjælden i mange dele af landet. Arten er derfor også fredet i Danmark. Det er formodentligt langs den Jyske vestkyst og omkring Limfjorden, at de fleste strandtudser findes i dag. Den findes dog også, på trods af sit navn, flere steder langt inde i landet, især i gamle grusgrave. Derudover findes den i vandhuller i klitlavninger, på strandenge og på ferske enge.

 

Info på kort

På kortet herunder kan du finde flere oplysninger om øens natur og kultur. Det første du skal gøre er at klikke på ”Aktiver kortet”. Herefter kan du trykke på de enkelte punkter og en ny side åbner op med den info, som er skrevet om netop det punkt, du har valgt.

Ved at trykke på pilen under minusset, kan du se din egen placering på kortet.

Miljø og Natur

Rådhus Allé 5

5610 Assens

Ring til os

Telefontider

OBS! Når du sender en mail til os, bliver du bedt om at bruge dit MitID. På den måde bliver mailen sikker, og du kan skrive dine personlige oplysninger som fx dit CPR-nummer.

Få seneste nyt

Assens Kommune
Rådhus Allé 5
5610 Assens

CVR: 29189692

Telefon: 64 74 74 74

Telefontider

Nyttige links