Skip til hoved indholdet
    Hjem Fritid og oplevelser Ud i naturen Vandreture Bågø Stormfloden (Gul 1)

Stormfloden (Gul 1)

Stormen i 1872 er den dag i dag stadig den mest voldsomme stormflod, der har ramt de indre danske farvande, og er en af de værste naturkatastrofer der har ramt Danmark.

En voldsom østenstorm kulminerede den 13 november 1872. Stormen var af orkanstyrke med vindstød på 32 m/s eller mere og pressede Østersøens vand mod vest i en stormflod.

Stormfloden kostede over 90 mennesker livet og satte kystområder under vand i hele den sydlige og østlige del af landet. Især Lolland og Falster blev hårdt ramt. Huse blev skyllet til havs af vandmasserne, og kun de bedst byggede huse og gårde blev stående tilbage. Derudover omkom flere hundrede sømænd, da skibe kæntrede og strandede, derfor kalder man også hændelsen for Danmarkshistoriens største strandingskatastrofe.

Stormfloden i 1872 er senere blevet betegnet som en hændelse, der statistisk set kun burde forekomme én gang i løbet af 700-1000 år.

Bågø var under stormen kun ¼ af sin normale størrelse. Det var altså muligt at sejle direkte ind i Bågø by. Og selv om ingen mennesker omkom på Bågø, gik det hårdt ud over materiel og dyr. En stor del af bøndernes dyr druknede, kornstakke blev skyllet i havet, 100 tønder kartofler forsvandt. Sand og tang blev efterladt på markerne, hvilket gjorde dem ubrugelige i flere år. Huse og indbo blev fuldstændigt ødelagt. Kort sagt havde flere familier mistet både hjem og livsgrundlag.

Herunder kan du læse om, hvordan det gik på 3 af øens gårde.

Gård 11

Hos gårdfæster Niels Pedersen på gård 11 trængte der vand ind i alle bygninger. Familien blev nødt til at søge ly oppe på loftet, for at komme væk fra vandmasserne. På gården druknede 8 køer og 1 gris. I dag kan man se, hvor højt vandet stod på højvandsmærket ved siden af hoveddøren, og ved indkørslen til gården står en stor sten, hvor højvandsmærket også er markeret.


Sten med højvandsmærke.

Møllen

På Bågø Mølle gik det ikke anderledes. Familien var ved at slagte grise, da vandet kom ind gennem vinduer og døre. Man slæbte de nyslagtede grise med på loftet. Men mølleren var sulten og snuppede nogle nybagte brød med fra en bjælke. Nu manglede kun smørelsen. Manden var heldig og fangede en smørkrukke, der kom sejlende gennem lokalet nedenunder, og møllerfamilien sultede ikke på stormflodsnatten. Generelt gik det mest ud over kreaturerne.

Fyret

Nede hos fyrkonen Kirsten blev stuehuset ødelagt. Hendes 2 køer og fårene samt et enkelt svin måtte lade livet til vandmasserne. På fyret er der lavet en markering over hvor højt vandet stod den dag.


Højvandsmærke på Bågø Fyr.


Info på kort

På kortet herunder kan du finde flere oplysninger om øens natur og kultur. Det første du skal gøre er at klikke på ”Aktiver kortet”. Herefter kan du trykke på de enkelte punkter og en ny side åbner op med den info, som er skrevet om netop det punkt, du har valgt.

Ved at trykke på pilen under minusset, kan du se din egen placering på kortet.

Miljø og Natur

Rådhus Allé 5

5610 Assens

Ring til os

Telefontider

OBS! Når du sender en mail til os, bliver du bedt om at bruge dit MitID. På den måde bliver mailen sikker, og du kan skrive dine personlige oplysninger som fx dit CPR-nummer.

Få seneste nyt

Assens Kommune
Rådhus Allé 5
5610 Assens

CVR: 29189692

Telefon: 64 74 74 74

Telefontider

Nyttige links