Naturhavn (Gul 5)
Øens gamle naturhavn er et af de bedste steder på Bågø at se marsvin. Hold øje med den trekantede rygfinne og lyt efter det lille pust, når marsvinet kommer op efter luft.
Marsvinet
Marsvinet er én af verdens mindste hvaler. Den lille hval tilhører undergruppen tandhvaler. I Danmark er det den eneste hval, som yngler i de danske farvande. Til gengæld findes der ca. 300.000 marsvin i Danmark. Marsvinet er at finde i kystnære eller andre lavvande områder på mindre end 200 meters dybde. Selvom marsvinet er meget sky, ser man dem ofte bryde vandoverfladen. De springer dog normalt ikke ud af vandet, som man ser det ved delfiner, men bryder kun kortvarigt overfladen med blåsthullet, herefter finnen og til sidst den bagerste del af ryggen. Marsvinet lever ikke i faste flokke, men kan samles i løse grupper på 10-15 individer.
Marsvinet har en bule i panden – en avanceret fedtklump, den bliver også kaldt for ’melonen’. Den bruger den til at fange sin føde ved ekkolokalisering. Den udsender højfrekvente og stærke lydbølger i en stråle, når så strålen rammer et bytte, bliver lydbølgerne kastet tilbage. Marsvinet opfanger refleksioner gennem sin underkæbe, der er i forbindelse med øret, og den kan på den måde bestemme retning og afstand. Det er kun tandhvaler og flagermusen som benytter sig af denne teknik.
Marsvinet er en dygtig jæger, den er en af havets mest effektive rovdyr. Den kan fange op til 550 fisk i timen. Det er den dog også nødt til at være, da den i nogle tilfælde skal fange op mod 3000 småfisk i døgnet for at klare sig. Det er deres størrelse, der er afgørende for, hvor meget føde de har brug for, de skal om dagen spise så meget, så det svarer til 10% af deres egen kropsvægt. Marsvinet er forholdsvist fleksibelt i sit fødevalg. Menuen dækker over en lang række arter af fisk og derudover tager det også blæksprutter.
Marsvinet bliver typisk mellem 130 og 180 cm langt og vejer mellem 50-90 kg. Dog er der også flere gange blevet målt dyr på over 2 meter. Hunnerne er ofte lidt større end hannerne. Marsvinet kan maksimalt dykke omkring 200 meter ned, men holder sig i reglen længere oppe. Den har en blåsort overside, hale og luffer. Dens underside er hvid og rygfinnen er trekantet og ca. 20 cm høj.
Info på kort
På kortet herunder kan du finde flere oplysninger om øens natur og kultur. Det første du skal gøre er at klikke på ”Aktiver kortet”. Herefter kan du trykke på de enkelte punkter og en ny side åbner op med den info, som er skrevet om netop det punkt, du har valgt.
Ved at trykke på pilen under minusset, kan du se din egen placering på kortet.
Miljø og Natur
Rådhus Allé 5
5610 AssensRing til os
OBS! Når du sender en mail til os, bliver du bedt om at bruge dit MitID. På den måde bliver mailen sikker, og du kan skrive dine personlige oplysninger som fx dit CPR-nummer.