Skip til hoved indholdet
    Hjem Fritid og oplevelser Ud i naturen Vandreture Bågø Fiskerhusene (Rød 2)

Fiskerhusene (Rød 2)

Bågø er et populært sted for lystfiskere på jagt efter havørreder. Historisk set har Erhvervsfiskeriet på Bågø dog aldrig været rigtig stort, som det for eksemplet var på Aarø og andre steder i landet.

Lystfiskere på Bågø.

I Lillebælt var ålefiskeriet fra midten af 1800-tallet en blomstrende forretning. Dog var der i lang tid ingen erhvervsfiskere på Bågø. Godset Wedellsborg, der på den tid ejede Bågø, var ikke interesseret i, at fiskere slog sig ned på øen. Alligevel kom fiskeriet til Baagø, og i 1901 slog Hans Jørgen Hansen sig ned i Fiskerhusene som den første erhvervsfisker på Bågø. I 1920'erne er der 5 familier, der udelukkende ernærer sig ved fiskeri.

Udover at fiskeriet ikke fik noget stort omfang, blev det også relativt kortvarigt. Hans Jørgen Hansen blev øens første fisker og hans søn, Jeppe Hansen, blev den sidste erhvervsfisker på Bågø. Erhvervsfiskeriet sluttede med Jeppes død i 1972.

En af disse fiskere på øen var Valentin Hansen. Han boede I huset nærmest havnen fra 1906 til 1935. Valentin blev særligt bemærket af Achton Friss, der i De Danskes Øer (1927) beskriver ham således: ”Han er en brilliant Type, min Fisker her, med et alvorligt, regelmæssigt og smukt Ansigt, og en Mand der kan tale og vælger smukke ord. Hvilken Form for Almue, vi har i dette Land, tænker jeg.”

Valentin Hansen beretter om at have hjulpet mange af de russiske fanger der flygtede fra lejrene i Slesvig-Holsten. En del af disse fanger drev i land og nogle også på Bågø. Valentin og hans kone lukkede dem indenfor og gav dem kaffe og mad, og dagen efter sejlede Valentin dem over til Assens hvor myndighederne tog sig af dem.

Valentin Hansen omkom den 17. september 1935 i en drukneulykke sammen med nabosønnen Jørgen. På dette tidspunkt var der ingen egentlig havn på øen, og fiskerne måtte derfor ro ud til deres både, der lå for anker et stykke fra kysten. Valentin og Jørgens jolle kæntrede, da de under et stormvejr forsøgte sig med sådan en tur. Ønsker du at læse mere om Valentin Hansen henviser vi til bogen: De Danske Øer (1927). 

Kort tid efter Valentin og Jørgens død påbegyndes byggeriet af Bågø havn. Havnen stod færdig i 1938, og selv om det er nærliggende at tro det, er der formentlig ingen sammenhæng mellem ulykken og havnebyggeriet. Beslutningen om havneprojektet var i hvert tilfælde allerede truffet i sommeren 1935.

Frem til 1938 var Bågøs eneste havn en lille anløbsbro til Turisten, som øens færge på den tid hed.

Fiskeriet på Bågø i dag

Bågø er i dag et yndet sted for lystfiksere da øen tilbyder kilometervis af fiskevenlige kyster. Øens bedste fiskeplads findes omkring det sydvestlige hjørne, neden for Bågø Fyr og videre op langs vestsiden af øen. På nordsiden finder du flere fine fiskepladser, som du ofte kan have for dig selv.
Der er desuden mulighed for overnatning i forbindelse med en fisketur på Bågø. Bågø Naturcenter er certificeret som Havørred Fyn overnatningssted. Her er der bl.a. mulighed for at opbevare og tørre dit fiskegrej og –tøj i tørreskab, og der er rense- og frysefaciliteter til fangede fisk samt affaldsfaciliteter.


Lystfiskere på jagt efter havørreder.

Havørreden

Havørreden er en sølvskinnende, slank fisk med plump halefinne og en lille fedtfinne. Den har mange afrundede pletter på hele kroppen. Derudover har den en farvet gydedragt. Havørreden bliver normalt op til 80-100 cm. Der er rapporteret om størrelser på 140 cm i Det Kaspiske Hav.

Når du fanger en havørreden skal du vide at mindstemålet er 40 cm. Det betyder, at hvis havørreden er mindre en 40 cm, så skal du slippe den fri igen. Når du genudsætter en fisk, så er skånsom håndtering vigtig for fiskens overlevelse. Det er vigtigt ikke at skade det slimlag, som beskytter fisken. Fjernes eller skades dele af slimlaget, giver det fisken dårligere betingelser for overlevelse, når den er tilbage i vandet. Husk at store fisk let kan pådrage sig skader ved at ligge og sprælle på land.

Her er et par tips til, hvordan du skånsomt kan slippe fisken fri igen:
• Fugt dine hænder, før du rører ved fisken.
• Hold fisken nede i vandet, mens du frigør krogen.
• Undgå en lang kamp med fisken.

Havørreden er en af de mest populære sportsfisk, og i Danmark udsættes der hvert år tusindvis af ørreder. Udsætningen er finansieret af de penge, som lystfiskere betaler for fisketegn.

Havørreder i gydedragt er fredede i perioden fra den 16. november til den 15. januar. En havørred i gydedragt skal altid genudsættes. Sølvblanke havørreder med løse skæl må gerne hjemtages, så længe de holder mindstemålet på 40 cm. Se billedet af en farvet fisk i gydedragt.


Havørred i gydedragt.


Info på kort

På kortet herunder kan du finde flere oplysninger om øens natur og kultur. Det første du skal gøre er at klikke på ”Aktiver kortet”. Herefter kan du trykke på de enkelte punkter og en ny side åbner op med den info, som er skrevet om netop det punkt, du har valgt.

Ved at trykke på pilen under minusset, kan du se din egen placering på kortet.

Miljø og Natur

Rådhus Allé 5

5610 Assens

Ring til os

Telefontider

OBS! Når du sender en mail til os, bliver du bedt om at bruge dit MitID. På den måde bliver mailen sikker, og du kan skrive dine personlige oplysninger som fx dit CPR-nummer.

Få seneste nyt

Assens Kommune
Rådhus Allé 5
5610 Assens

CVR: 29189692

Telefon: 64 74 74 74

Telefontider

Nyttige links