Skip til hoved indholdet
    Hjem Fritid og oplevelser Ud i naturen Vandreture Bågø Bågø Fyr (Blå 3)

Bågø Fyr (Blå 3)

Danmarks 3. ældste fyr, der blev bygget i 1816 har en endnu længere forhistorie.

Det første fyr på Bågø blev allerede opført i 1705. Dette skyldtes, at den dengang vigtigste postrute fra København til Hamburg gik over Assens – Aarøsund, så postvæsenet valgte derfor at opføre et vippefyr. Fyret blev betjent ved, at der blev tændt bål i en jerngryde, som efterfølgende blev hejst op i en vippe.


Eksempel på vippefyr, her ses Danmarks første vippefyr, som ligger i Skagen.

 

Fyret, som det står i dag, er opført efter tegninger af den berømte Poul de Løwenørn, som var en dansk søofficer, og har været chef for det Det Kongelige Søkort-Arkiv, hans arbejde her blev meget betydeligt. Han foretog omfattende farvandsopmålinger, tegnede nye og pålidelige søkort, oprettede nye fyr og afmærkede vanskelige farvande.

Fyret er 8 meter højt. Det har stadig de oprindelige dør- og vinduesåbninger med étrammede og opsprossede ruder. Derudover er der stadig de oprindelige og ældre trapper med alle detaljer. Der er også andre oprindelige bygningsdetaljer, herunder årstallet 1816 i smedejern samt markeringen af stormfloden i 1872.

Bågø Fyr.

Udover at der var lys i fyret, var der også indsat en klokke, som blev benyttet i tåget vejr. I 1932 blev klokken dog taget ned, og blev i den forbindelse foræret til Bågø kirke. I 2002 blev klokken geninstalleret i fyret som en del af udstillingen. Fyret er i dag ikke længere åbent for offentligheden.

Fyret blev fredet i 1945 og fortsatte med at være i drift helt frem til 2016.

Strandkålen

Det er muligt at spise alle dele af strandkålen, det er dog om foråret og forsommeren at kålen smager bedst. Blomsterstandens smag minder lidt om broccoli, inden at den springer ud, og de udsprungne blomster ligner og smager som grønærter. Stænglerne har en fin, næsten ærteagtig smag, og kan ligesom bladene spises i salater. Rødderne af planten kan også spises, enten rå eller kogte. Vær ikke bange for at tage de skud der har vokset helt eller delvist skjult under fx tang, der er ekstra fin smag at hente her. I løbet af sommeren bliver kålen bitter og bør derfor koges igennem for at kunne spises.

Strandkål.

Opskrift på strandkålssalat

Ingredienser:
- Strandkål
- 1 æble
- 2-4 citroner (afhængig af hvor meget strandkål du bruger)
- Tørrede tranebær efter smag
- Peber

Vinaigrette:
- 6 spsk. olivenolie
- 2 spsk. citronsaft
- 1 spsk. honning
- 2 tsk. Dijonsennep
- Lidt salt og friskkværnet peber

Fremgangsmåde:

Strandkålen snittes meget fint og kommes i en skål. Dernæst presses saften fra citronerne over (husk at gemme lidt til dressingen). Lad kålen trække i saften ca. 1 time, også gerne længere. Dette er med til at mørne kålen.

Æblet skæres i tern og blandes i kålen sammen med tranebær og vinaigretten. Slut af med at smage salaten til med friskkværnet peber

Strandkålen kan også serveres helt enkelt. Ved at plukke bladene af stænglerne, og hakke dem fint og derefter vende dem i smeltet smør i en pande i få minutter.

For mere inspiration findes der mange eksempler på lækre opskrifter med strandkålen på nettet.


Info på kort

På kortet herunder kan du finde flere oplysninger om øens natur og kultur. Det første du skal gøre er at klikke på ”Aktiver kortet”. Herefter kan du trykke på de enkelte punkter og en ny side åbner op med den info, som er skrevet om netop det punkt, du har valgt.

Ved at trykke på pilen under minusset, kan du se din egen placering på kortet.

Miljø og Natur

Rådhus Allé 5

5610 Assens

Ring til os

Telefontider

OBS! Når du sender en mail til os, bliver du bedt om at bruge dit MitID. På den måde bliver mailen sikker, og du kan skrive dine personlige oplysninger som fx dit CPR-nummer.

Få seneste nyt

Assens Kommune
Rådhus Allé 5
5610 Assens

CVR: 29189692

Telefon: 64 74 74 74

Telefontider

Nyttige links