Skip til hoved indholdet
    Hjem Fritid og oplevelser Ud i naturen Vandreture Bågø Bågø By (Grøn 1)

Bågø By (Grøn 1)

Bågø by har en lang forhistorie og kan spores helt tilbage til 1200-tallet.

Bågøs hovedgade 2015.

Gårdene på Bågø er oprindeligt placeret i en såkaldt vej-forteby, hvor at bygaden, som er fortet, ligger mellem rækken af gårde. Der findes kort fra slutningen af 1700-tallet over Bågø by, der viser hvor tæt de 16 gårde lå. Nogle af gårdene var endda sammenbyggede som dobbeltgårde. I gamle fortællinger berettes det, at bygningerne lå så tæt, at tjenestefolk kunne række æbleskiver til hinanden, ud af vinduet.


Bågøs hovedgade 1917 (Assens Lokalarkiv).

Udover gårdene ved bygaden blev der også bygget huse og husmandsbrug. Dette skyldtes formentlig at Wedellsborg gods, som ejede Bågø fra 1666-1916, havde brug for ekstra arbejdskraft. Der har i tidens løb kilet sig forskellige servicefunktioner ind blandt gårdene: købmand, mejeri og smedje som i dag er væk.


Her ses den gamle smedje, som med tiden blev til øens autoværksted, da traktorerne begyndte at komme til øen. Senere har den også været brugt som café.

Bågø Skole

Siden 1861 hvor Bågø fik sin egen kirke og præst, var det også præsten, der fungerede som skolelærer. Det vides ikke, hvem der tidligere stod for undervisningen af øens børn. De første præster boede og underviste alle i præsteboligen, som lå midt i byen. Det var dog ikke, særlig gode forhold de havde, og i 1888 købte sognerådet en ny bolig til præsteboligen og skolen. Der blev løbende lavet forbedringer på den nye skole og præstebolig, og i 1941 blev der ansat en lærerinde på Bågø, så der nu for første gang var 2 lærere ansat. Dette betød, at skolen skulle ombygges, så der blev 2 skolestuer. I 1956, efter utilfredshed med præstens undervisning, blev fællesembedet ophævet, og den daværende præst blev således den sidste præst samt skolelærer på øen. Derudover var det også slut med at have en præst bosiddende på øen, og det var nu præster fra Assens, der overtog de kirkelige handlinger. Børneantallet begyndte så småt at være dalende, og i 1964 blev skolen lavet om til en 5-klasset skole, og 6. og 7. årgang skulle fortsætte deres undervisning i Assens. I 1986 lukkede skolen helt.

Den gamle skole ligger ikke øde hen længe, i 1987 åbner man Naturskolen. Få år efter blev boligen ombygget, og man fik også lavet et beboerhus. Naturskolen blev hurtigt populær blandt skoleklasser, og der gik ikke længe, før man gik i gang med at bygge overnatningsmuligheder på 1. sal. Der blev tilknyttet en naturvejleder til skolen, og det blev et stort trækplaster for både voksen- og børnegrupper.

I forbindelse renoveringen af Naturskolen i 2015 blev navnet ændret til Bågø Naturcenter. Det er muligt at leje og overnatte på Bågø Naturcenter. Længere nede på siden kan I få mere information om udlejning og priser, bare følg et af de 2 links.


Det nye Naturcenter efter at skolen blev renoveret i 2015.

 

Info på kort

På kortet herunder kan du finde flere oplysninger om øens natur og kultur. Det første du skal gøre er at klikke på ”Aktiver kortet”. Herefter kan du trykke på de enkelte punkter og en ny side åbner op med den info, som er skrevet om netop det punkt, du har valgt.

Ved at trykke på pilen under minusset, kan du se din egen placering på kortet.

 

Se også ...

Miljø og Natur

Rådhus Allé 5

5610 Assens

Ring til os

Telefontider

OBS! Når du sender en mail til os, bliver du bedt om at bruge dit MitID. På den måde bliver mailen sikker, og du kan skrive dine personlige oplysninger som fx dit CPR-nummer.

Få seneste nyt

Assens Kommune
Rådhus Allé 5
5610 Assens

CVR: 29189692

Telefon: 64 74 74 74

Telefontider

Nyttige links