Skip til hoved indholdet
    Hjem Fritid og oplevelser Bliv frivillig Støt dit lokalområde

Støt dit lokalområde

  • Står du som enkeltperson og gerne vil have gang i en idé for dit lokalsamfund?
  • Er I en gruppe borgere, der har lysten, men mangler ideerne til at komme i gang med et projekt i jeres lokalsamfund?
  • Har din landsby et tomt areal, som I ikke ved, hvad I kan bruge til?
  • Eller..?

Så kan du/I gøre brug af Assens Kommunes udviklingskonsulent, Steen Søgaard. Ring eller skriv og få en snak om hvordan I kan få sparring og støtte til at komme videre. Det koster ikke noget at gøre brug af udviklingskonsulenten.

By- og Landsbyambassadørordning

By- og Landsbyambassadørordning

Assens Kommune har en strategi, der drejer sig om øget bosætning i kommunen.

En del af opfyldelsen af denne strategi er udvikling af kommunens ambassadørkorps.

Ideen med et ambassadørkorps er at sikre, at både nye, allerede tilflyttede borgere, men også potentielle tilflyttere, føler sig velkomne i et givent lokalsamfund ved hjælp af ambassadørerne.

En stor del af ambassadørerne går ud og byder nytilflyttere velkommen med et besøg, en blomst og en tilflyttermappe, og står ligeledes til rådighed for potentielle tilflyttere. En interesseret tilflytter kan således henvende sig til en ambassadør, og få en snak med ham, hende eller en hel familie om, hvordan det er at bo i et givent lokalsamfund. Andre ambassadører byder nytilflyttere velkommen ved et fælles arrangement.

Ordningen startede med et borgermøde i oktober 2013, og en officiel start den 2. oktober 2014. Siden er ordningen videreudviklet sammen med ambassadørerne, - nye er kommet til, og ordningen består nu af borgere fra flere end 27 forskellige lokalsamfund i Assens Kommune.

By- og landsbyambassadørerne er 100 % frivillige, der gerne vil gøre en indsats for deres lokalsamfund og for Assens Kommune som helhed.

Velkomstgaver, brochurer og andre materialer finansieres af Assens Kommune.

Enkeltpersoner eller lokalsamfund, der ønsker at tilmelde sig ambassadørordningen, kan henvende sig til udviklingskonsulent Steen Søgaard.

En landsbypedelordning er en samarbejdsaftale mellem kommunen og en landsby eller en gruppe af landsbyer.

I årene 2011/2012 afprøvede Assens Kommune konceptet ”landsbypedeller” i samarbejde med Jordløse. Efter evaluering af forsøget, blev det besluttet, at Assens Kommune skal arbejde på at videreudvikle landsbypedelordningen, og udbrede konceptet til flere landsbysamfund.

Hvad er en landsbypedelordning

En landsbypedelordning er en samarbejdsaftale mellem kommunen og en landsby eller en gruppe af landsbyer, hvor landsbyerne påtager sig ansvaret for at udføre nogle kommunale opgaver indenfor eget lokalområde, mod betaling fra Assens Kommune.

En landsbypedel er ikke nødvendigvis en person, men skal opfattes som en funktion. Det vil være op til den enkelte landsby/gruppe af landsbyer at beslutte, hvordan man vil organisere sig. Det vil sandsynligvis være en lokal forening eller lignende, der indgår aftalen med kommunen, og det er op til foreningen selv at beslutte, om man løser opgaven ved hjælp af lokal ulønnet arbejdskraft, eller betaler nogen for at udføre opgaven.

Landsbypedelordninger er et forsøg på at bringe kommunale og lokale ressourcer sammen og skabe merværdi. Ordningen kan medvirke til at fremtidssikre offentlige serviceydelser i landdistrikterne, og give landsbyerne en ekstraindtjening. Det er op til den enkelte landsby selv at beslutte, hvad et eventuelt overskud skal anvendes til.

Assens Kommune sparer ingen penge ved en landsbypedelordning, men håber på et større udbytte af de kommunale kroner, til glæde for såvel de involverede landsbyer, som kommunen i sin helhed.

Hvilke opgaver drejer det sig om

Præcis hvilke opgaver der skal løses, og omfanget af disse, vil variere fra område til område, og tage udgangspunkt i et udspil fra den enkelte landsby/gruppe af landsbyer. Dog forventes størsteparten af opgaverne at vedrøre pleje af grønne områder.

Da en landsbypedelordning skal være udgiftsneutral for kommunen, vil der være tale om opgaver som kommunen i forvejen udfører i området, eller opgaver som vil mindske udgiften til andre kommunale opgaver.

Hvor meget betaler kommunen for opgaverne

Taksterne fastlægges ud fra beregninger over hvad det koster kommunen at udføre de opgaver, som landsbyerne og kommunen indgår samarbejdsaftaler om.

Hvordan får man en landsbypedelordning

Ring eller skriv til Driftsleder Kenth Bang Lindholm på tlf. 64 74 67 97. Så tager vi en snak om jeres ønsker.

Normalvis vil vi efterfølgende arrangere et møde, hvor vi sammen ser på jeres lokalområde, især på hvilke kommunale opgaver, der findes og størrelsen af disse.

Det vil også være af stor betydning, hvilken lokal opbakning I har bag ønsket om en landsbypedelordning, og hvorledes I har tænkt jer at arrangere opgaven.

Steen Søgaard

Udviklingskonsulent

Plan og Kultur

Få seneste nyt

Assens Kommune
Rådhus Allé 5
5610 Assens

CVR: 29189692

Telefon: 64 74 74 74

Telefontider

Lukkedage

Nyttige links