Skip til hoved indholdet
    Hjem Borger Børn og unge Skole og SFO Styrelsesvedtægt for Assens Kommunale Skolevæsen

I Assens Kommune er der 7 folkeskoler og 4 landsbyordninger med hver deres bestyrelse. I styrelsesvedtægten kan du læse om gældende rammer og bestemmelser for skole- og fællesbestyrelsernes arbejde, fastsat af Byrådet og Unge, Børn og Familieudvalget i Assens Kommune. I bilagene finder du blandt andet oplysninger om skolebestyrelsesvalg, skolestruktur herunder skoleindskrivning, oplysninger om kommunens tilbud og undervisningens ordning. Derudover kan du se en oversigt over kommunes skoletilbud. Styrelsesvedtægten er trådt i kraft den 1. marts 2023 og erstatter den tidligere styrelsesvedtægt.

Styrelsesvedtægt for Assens Kommunale Skolevæsen

Forord

Styrelsesvedtægten for folkeskolerne i Assens Kommune fastsætter sammen med bilagene en række retningslinjer for skolens virke. Styrelsesvedtægten med tilhørende bilag kan ses som et grundlæggende arbejdsredskab for skolebestyrelsesmedlemmer og skolefolk, der har behov for et præcist og hurtigt overblik over gældende regler og bestemmelser fastsat af Byrådet og Uddannelse, Børn og Familieudvalget i Assens Kommune.

Vedtægten angiver rammerne for skolebestyrelsens arbejde, fælles rådgivende organer og elevrådet, mens bilagene rammesætter den overordnede styring for skoleområdet, skolestrukturen, undervisningens ordning med videre.

Bestyrelsesarbejdet i kommunens skolevæsen bygger på folkeskolelovens regler om sammensætning af skolebestyrelser, herunder bekendtgørelsen om valg af forældrerepræsentanter til skolebestyrelsen i folkeskolen samt vejledning om skolebestyrelsesvalg i Assens Kommune (bilag 1 til styrelsesvedtægten).

Styrelsesvedtægten er vedtaget af Byrådet efter indhentet udtalelse fra skolebestyrelserne, jf. Bekendtgørelse af lov om folkeskolen § 41.

Styrelsesvedtægten vil ligge elektronisk på kommunens hjemmeside. Denne vedtægt erstatter tidligere vedtægt af 1. november 2017 og træder i kraft den 1. marts 2023.

Kapitel 1

Skolebestyrelsens sammensætning og valg

§ 1. Skolebestyrelsen består af 7 forældrerepræsentanter, 2 medarbejderrepræsentanter og 2 elevrepræsentanter, der alle har stemmeret.

Hvis skolen har specialklasser på mindst tre klassetrin, skal forældrerepræsentationen for specialklasserne udgøre mindst 1. Opstilles der ikke forældrerepræsentanter, der selv har børn i specialklasserne, kan der opstilles andre forældre til børn indskrevet i skolen til at repræsentere forældregruppen.

I kommunens landsbyordninger er der fællesbestyrelser for landsbyordningernes dagtilbud og skole. En fællesbestyrelse er sammensat efter følgende principper:

  • 2 forældrerepræsentanter fra dagtilbuddet og 5 forældrerepræsentanter fra skoledelen
  • 2 medarbejderrepræsentanter – 1 fra folkeskolen og 1 fra dagtilbuddet
  • 2 elevrepræsentanter.

Alle ovenfor nævnte bestyrelsesmedlemmer har stemmeret

Stk. 2. Skolens/landsbyordningens leder og dennes stedfortræder varetager skolens/fællesbestyrelsens sekretærfunktioner og deltager i skolens/fællesbestyrelsens møder uden stemmeret. Herudover deltager afdelingsleder for dagtilbud/SFO uden stemmeret.

Stk. 3. Elevrepræsentanterne må ikke deltage i afstemning af eller overvære den del af drøftelserne, der angår personsager

Stk. 4. Repræsentanter for erhvervslivet, ungdomsuddannelser, foreninger og øvrige lokale aktører kan deltage i relevante punkter uden stemmeret.

Stk. 5. Der er ikke repræsentation fra Byrådet i skolebestyrelserne.

§ 2. Forældrerepræsentanter og deres stedfortrædere i almene skoler og specialskole vælges for en 4-årig periode efter reglerne i Børne- og Undervisningsministeriets be-kendtgørelse om valg af forældrerepræsentanter til skolebestyrelser. Uanset bestemmelsen om valg for en 4-årig periode, kan Direktøren for Uddannelse, Børn og Familie godkende forskudte valg, hvor valgperioden er 2 år.

Der gives mulighed for at benytte elektronisk afstemning.

Stk. 2. Medarbejderrepræsentanterne vælges på den måde, at skolelederen og afdelingslederen for pasningstilbuddet indkalder alle medarbejdere, der gør tjeneste i den pågældende afdeling, til to separate valghandlinger. Hver medarbejder har én stemme. Den medarbejder, der har fået flest stemmer, er valgt. Der vælges stedfortræder efter samme fremgangsmåde.

Ved medarbejdere forstås personer, der arbejder på skolen/i landsbyordningen, og som er omfattet af skolelederens ledelseskompetence. Valgbare og valgberettigede medarbejderes ansættelsesforhold må ikke have en varighed på under et år, fordi medlemmernes valgperiode er 1 år.

Personer med tjenestested ved flere skoler vil kunne stemme hvert sted. Kun medarbejdere med et ansættelsesomfang på mere end 1/3 af fuld tid tillægges stemmeret. Tvivlstilfælde afgøres af Direktøren for Uddannelse, Børn og Familie.

Ved stemmelighed foretages der ét omvalg blandt de kandidater, der har lige mange stemmer. Såfremt der stadigvæk er stemmelighed, afgøres valget ved lodtrækning.

Stk. 3. Medarbejdernes valgperiode er et skoleår. Valget finder sted i forbindelse med skolens planlægning af det kommende skoleår.

Stk. 4. Elevrepræsentanterne og deres stedfortrædere til skolebestyrelsen vælges af elev-rådet.

§ 3. Formanden for skolebestyrelsen udpeges blandt forældrerepræsentanterne.

Stk. 2. Landsbyordningernes bestyrelser konstituerer sig således, at hver afdeling har et forældrevalgt medlem, der har ansvaret for at repræsentere den pågældende afdeling, uanset om vedkommende har sin daglige gang på afdelingen eller ej. Det vil kun være gældende i tilfælde af, at afdelingen ikke har opstillet en kandidat.

Mødevirksomhed

§ 4. Skolebestyrelsens møder afholdes for lukkede døre, hvilket betyder, at der som hovedregel ikke kan deltage andre end de i § 1, stk. 1-4, nævnte personer. Deltagerne må ikke referere, hvad andre har sagt, men må inden for rammerne af lovgivningens regler om tavshedspligt offentliggøre sine egne meninger.

Stk. 2. Skolebestyrelsen kan indbyde gæster, ud over de i § 1, stk. 4 nævnte, til drøftelse af dagsordenpunkter, der har særlig interesse for dem. Det skal fremgå af dagsordenspunktet, hvis der er indbudt gæster. Bortset herfra kan kredsen af mødedeltagere ikke udvides. Gæster deltager ikke i beslutningsprocessen.

Forretningsorden

§ 5. Er et medlem forhindret i et deltage i et skolebestyrelsesmøde, deltager så vidt muligt suppleanten.

§ 6. Skolebestyrelsen afholder møde, når det ønskes af formanden, eller når en tredjedel af bestyrelsens medlemmer ønsker det med angivelse af punkter til dagsordenen. Der afholdes normalt møde en gang om måneden.

Stk. 2. Bestyrelsen fastlægger ved skoleårets start afvikling af de ordinære møder for det kommende skoleår.

§ 7. Formanden indkalder til møde med mindst 8 dages varsel.

Stk. 2. Formanden udarbejder en dagsorden for møderne og sender senest 4 hverdage inden mødet til medlemmerne en dagsorden med eventuelle bilag. Såfremt et medlem ønsker et punkt optaget på dagsordenen, skal det meddeles formanden senest 5 dage før, mødet afholdes.

Stk. 3. I særlige tilfælde kan formanden indkalde til møde med kortere varsel. Når mødet indkaldes, skal formanden så vidt muligt forinden underrette medlemmerne om de sager, der skal behandles på mødet.

§ 8. Skolebestyrelsen er beslutningsdygtig, når mere end halvdelen af medlemmerne er til stede.

§ 9. Medlemmerne kan kun deltage i bestyrelsens afstemninger, når de er personligt tilstede under disse.

§ 10. Alle beslutninger træffes ved simpelt stemmeflertal.

Stk. 2. Ved stemmelighed er formandens stemme udslagsgivende.

§ 11. Der føres en protokol over bestyrelsens beslutninger. I beslutningsprotokollen anføres for hvert møde, hvilke personer der har været til stede. Beslutningsprotokollen underskrives efter hvert møde af de medlemmer, der har deltaget i mødet.

Stk. 2. Ethvert medlem kan forlange afvigende opfattelser tilført protokollen og medsendt bestyrelsens udtalelser og beslutninger. Skolens leder vil i forbindelse med spørgsmål om beslutningernes legalitet kunne tilføje protokollen sin opfattelse.

Stk. 3. Skolens leder eller dennes stedfortræder fører under møderne bestyrelsens protokol.

§ 12. Skolebestyrelsen afgiver en årlig beretning.

Stk. 2. Skolebestyrelsen indkalder mindst en gang årligt forældrene til et fælles møde til drøftelse af skolens virksomhed. På et sådant møde behandles årsberetningen.

§ 13. Skolebestyrelsen fastsætter selv sin forretningsorden.

§ 14. Byrådet yder ikke vederlag til forældre- og elevrepræsentanterne i forbindelse med varetagelse af deres medlemskab af skolebestyrelsen.

Andre forhold

§ 15. Der er af forvaltningen udarbejdet informationsmateriale vedrørende skolebestyrelsesvalg i Assens Kommune herunder valgbarhed på de opstillede kandidater samt procedure for opgørelse af valget, til brug for skolens administration og ledelse.

Kapitel 2

Skolebestyrelsens/fællesbestyrelsens beføjelser

§ 16. Skolebestyrelsen/fællesbestyrelsen udøver sin virksomhed i henhold til § 44 og § 24 a i folkeskoleloven og inden for de mål og rammer, som Byrådet fastsætter, samt fører tilsyn med skolens virksomhed.

Bestyrelsen fastsætter principper for skolens virksomhed, herunder:

  • Undervisningens organisering
  • Samarbejdet mellem skole og hjem og underretning af hjemmene om elevernes udbytte af undervisningen.
  • Arbejdets fordeling blandt det undervisende personale.
  • Fællesarrangementer for eleverne i skoletiden, lejrskoleophold, udsendelse i praktik m.v.
  • Skolefritidsordningens virksomhed.

Bestyrelsen godkender:

  • Skolens budget, inden for de økonomiske rammer, der er fastlagt for skolen.
  • Undervisningsmidler og fastsætter ordensregler og værdiregelsæt.
  • Om voksne skal kunne deltage i folkeskolens undervisning inden for Byrådets fastsatte retningslinjer og fastsætter principper herfor.
  • Om skolens virksomhed skal omfatte kulturcenteraktiviteter inden for Byrådets fastsatte retningslinjer, og fastsætter principper herfor.

Bestyrelsen:

  • skal afgive udtalelse til byrådet om ansættelse af ledere
  • skal afgive udtalelse til skolelederen om ansættelse af lærere og pædagoger
  • udarbejder forslag til byrådet om skolens læseplaner
  • afgiver indstilling til byrådet om forsøgs- og udviklingsarbejde i det omfang, det overskrider de mål og rammer, som byrådet har fastsat
  • kan afgive udtalelse og stille forslag til byrådet om alle spørgsmål, der vedrører den pågældende skole
  • skal afgive udtalelse om alle spørgsmål, som byrådet forelægger den.

Stk. 2. Byrådet kan helt eller delvist delegere sine beføjelser efter folkeskoleloven til skolebestyrelsen bortset fra de beføjelser, der følger af bevillings- og arbejdsgiverkompetencen.

Kompetencer delegeret af Assens Byråd fremgår af Assens Kommunes hjemmeside.

Kapitel 3

Elevråd

§ 17. Skolens elever danner et elevråd jf. folkeskolelovens § 46, stk. 1.

Stk. 2. Elevrådet medvirker bl.a. ved udarbejdelse af:

  • Undervisningsmiljøvurdering
  • Forslag til skolens ordens- og samværsregler
  • Forslag til skolens trivselspolitik
  • Forslag til indretning af skolens fællesarealer.

Stk. 3. Elevrådet vælger 2 repræsentanter til skolebestyrelsen. Valgperioden er et år. Valget finder sted efter skoleårets start forud for skoleårets første ordinære bestyrelsesmøde, dog senest 15. september.

Stk. 4. Elevrådet udpeger repræsentanter til alle råd, udvalg, arbejdsgrupper og lign., som skolen har nedsat, og som behandler spørgsmål, der har betydning for eleverne i almindelighed jf. bekendtgørelse om elevråd i folkeskolen. Jf. undervisningsmiljølovens § 4 har eleverne ret til at vælge undervisningsmiljørepræsentanter.

Stk. 5. Elevrådet fastlægger selv sin forretningsorden.

Kapitel 4

Fælles Rådgivende organer

§ 18. Er der ikke nedsat et fælles rådgivende organ, jf. folkeskoleloven § 41, stk. 1, nr. 4, afholder kommunalbestyrelsen mindst to gange om året et dialogmøde mellem repræsentanter for skolebestyrelserne og kommunen til drøftelse af spørgsmål om det lokale skolevæsens vilkår og udvikling. Kommunalbestyrelsen kan beslutte, at andre kan deltage i møderne.

Kapitel 5

Ikrafttrædelse

§ 19. Denne vedtægt træder i kraft den 1. marts 2023 og erstatter tidligere vedtægt.

Vedtaget af byrådet den 1/3 2023

I bilag 1 kan du finde oplysninger for fremgangsmåden ved valg til fælles- og skolebestyrelser

BILAG 1 - VEJLEDNING TIL SKOLEBESTYRELSESVALG

 

I bilag 2 kan du læse meget mere om skolestrukturen og de tilbud Assens Kommune råder over. Her finder du også en oversigt over folkeskolerne i kommunen.

BILAG 2 - SKOLESTRUKTUR

 

I bilag 3 finder du informationer om undervisningens ordning og du kan blandt andet læse om retningslinjerne for lejrskoler og skolerejser.

BILAG 3 - UNDERVISNINGENS ORDNING

 

Få seneste nyt

Assens Kommune
Rådhus Allé 5
5610 Assens

CVR: 29189692

Telefon: 64 74 74 74

Telefontider

Lukkedage

Nyttige links