icon-Ud-i-naturen

Ud i naturen

Jordbassinerne i Assens

I dag fungerer den tidligere sukkerfabriks hovedbygning som rådhus for Assens Kommune, der også ejer området. Efter sukkerfabrikken lukkede har Jordbassinerne udviklet sig til et spændende bynært naturområde, der samtidigt fortæller om en vigtig industrihistorie i Assens.

Området, der kaldes Jordbassinerne, er helt og holdent menneskeskabt, og afspejler en vigtig del af Assens bys historie.

Området var tidligere en flad strandeng, der kun lå ½ m over havniveau. Fra 1884 til 2006 producerede Assens Sukkerfabrik sukker fra sukkerroer. Ved rådhuset kan du fortsat se fabrikkens meget markante skorsten.

Assens Rådhus med skorstenen i rådhusgården

På roerne sad store mængder jord, der skulle skylles af, før de kunne bruges i sukkerproduktionen. Jorden blev ledt over og deponeret på Jordbassinerne. I årene før lukningen af fabrikken i 2006 blev der hvert år deponeret 45.000 kubikmeter jord - nok til at fylde 10 olympiske svømmebassiner. Og gennem de godt 120 år er det ca. 40 ha store område hævet, så det i dag ligger 10 meter over havets overflade.

Vandreruter i området

Der findes forskellige ruter i området og det er bl.a. muligt at gå hele vejen til Thorøhuse.

Når du går rundt i området, så hold dig til stierne, og lad være med at gå hen til bassinkanterne. De er meget stejle, og kan være skrøbelige.

Mere info om vandreruter og stier

Hos VisitAssens har man en temaside om vandring på Vestfyn, som helt klart er et besøg værd.

Jordbassinerne i Assens

Afgræsning af Jordbassinerne

Det er vigtigt, at arealerne på Jordbassinerne afgræsses og holdes lysåbne, da det er med til at fremhæve områdets kulturhistoriske og landskabelige værdier. Her har man valgt at lade afgræsningen foregå ved hjælp af Gutefår. De er meget velegnede som naturplejere, de kan færdes ude hele året, og de skal ikke klippes, da de selv taber ulden, når ny uld vokser frem.

Gutefår.

Gutefår

Gutefår er en meget gammel race, de udspringer fra de behornede gotlandske udegangsfår, hvis oprindelse går tilbage til bronzealderen. Det er derfor den race, der er tættest på den oprindelige race som vikingerne havde. Gutefåret er godt tilpasset livet langs kysterne, her kan man nogle gange se dem drikke saltvand.

Gutefår er generelt stille og rolige dyr, men de kan også godt være meget nysgerrige. Vær dog opmærksom på mødre med deres lam, da de har en meget beskyttende adfærd i forhold til dem, og de har, pga. deres horn, ikke så let til flugt som andre fåreracer, da de har lidt mere selvtillid.

I modsætning til andre fåreracer har Gutefårerne horn. Det er både får og vædder der har horn, og lammene fødes med meget små horn. Derudover får begge køn også en manke omkring hals og bryst, hvor ulden bliver længere end resten af kroppen, vædderen har dog en kraftigere krave. Pelsfarven hos dyrene kan variere meget over hele gråskalaen fra sort til hvid, og derudover kan den også have indslag af brune nuancer.

Serviceoplysninger

Praktisk Information

Der findes forskellige ruter i området og det er også muligt at gå hele vejen til Thorøhuse.

Folder

Folder om Jordbassinerne og de forskellige stiforløb findes længere nede på siden.

Parkering

Sønder Ringvej
5610 Assens

Stor offentlig parkeringsplads.

Faciliteter

Bord/bænke