Skip til hoved indholdet
    Hjem Fritid og oplevelser Ud i naturen Vandreture Jordbassinerne i Assens

Jordbassinerne i Assens

I dag fungerer den tidligere sukkerfabriks hovedbygning som rådhus for Assens Kommune, der også ejer området. Efter sukkerfabrikken lukkede har Jordbassinerne udviklet sig til et spændende bynært naturområde, der samtidigt fortæller om en vigtig industrihistorie i Assens

Få et indblik i områdets historie

Området, der kaldes Jordbassinerne, er helt og holdent menneskeskabt, og afspejler en vigtig del af Assens bys historie.

Området var tidligere en flad strandeng, der kun lå ½ m over havniveau. Fra 1884 til 2006 producerede Assens Sukkerfabrik sukker fra sukkerroer. Ved rådhuset kan du fortsat se fabrikkens meget markante skorsten.


Assens Rådhus med skorstenen i rådhusgården.

På roerne sad store mængder jord, der skulle skylles af, før de kunne bruges i sukkerproduktionen. Jorden blev ledt over og deponeret på Jordbassinerne. I årene før lukningen af fabrikken i 2006 blev der hvert år deponeret 45.000 kubikmeter jord - nok til at fylde 10 olympiske svømmebassiner. Og gennem de godt 120 år er det ca. 40 ha store område hævet, så det i dag ligger 10 meter over havets overflade.

Tag på vandretur på Jordbassinerne

Der findes forskellige vandreruter i området og der er bl.a. mulighed for en gåtur hele vejen til Thorøhuse.

Når du går rundt i området, så hold dig til vandrestierne, og lad være med at gå hen til bassinkanterne. De er meget stejle, og kan være skrøbelige.

Længere nede på denne side finder du en folder om området.

Se vandreruter på kort

Via linket herunder kan du se vandreruter og p-plads på Jordbassinerne:

Områdets stier og p-plads på Google Maps

Overnat i det fri

Shelterpladsen på Jordbassinerne indgår i shelterkonceptet Blå Støttepunkter, hvor du kan overnatte i nye moderne sheltere hele vejen rundt om Fyn.

Læs meget om shelterpladsen via linket herunder:

Shelterpladser i Assens Kommune

Find mere information om vandreruter og stier

Hvis du efter en gåtur på Jordbassinerne har fået mod på mere natur og/eller friluftsliv, har VisitAssens og VisitFyn temasider om vandring på Vestfyn og det øvrige Fyn, hvor du kan finde masser af inspiration til din næste vandretur.

 
Jordbassinerne i Assens.

Mød naturplejerne

Det er vigtigt, at arealerne på Jordbassinerne afgræsses og holdes lysåbne, da det er med til at fremhæve områdets kulturhistoriske og landskabelige værdier. Her har man i øjeblikket valgt at lade afgræsningen foregå ved hjælp af får af racen Spælsau. De er meget velegnede som naturplejere, da de er hårdføre og kan færdes ude hele året. Spælsau er en ældgammel nordisk landrace, der menes at være kommet hertil med vikingerne fra Norge.

Spælsau hører til kategorien af nordisk korthalefår, der kan optræde i flere farver og nuancer. Nogle er flerfarvet og andre er broget. Spælsau er som regel uden horn, dog findes der både får og væddere med horn. Racen er meget godmodig og livlig.


Spælsaufår er naturplejere på Jordbassinerne.

Serviceoplysninger

Der findes forskellige vandreruter i området og det er således muligt at gå hele vejen til Thorøhuse.

Mere info om Jordbassinerne finder du i folderen herunder:

Jordbassinerne-i-assens_folder - DAN (PDF)

Jordbassinerne-i-assens_folder - ENG (PDF)

Jordbassinerne-i-assens_folder - TYSK (PDF)

Faciliteter

  • Bord/bænke
  • Sheltere
  • Bålplads
  • Toilet

Parkering

Fiskemaen
5610 Assens

P-plads ved Thorøhuse Forsamlingshus. I Assens kan der parkeres på P-plads ved Naturområdet.

Miljø og Natur

Rådhus Allé 5

5610 Assens

Telefontider

OBS! Når du sender en mail til os, bliver du bedt om at bruge dit MitID. På den måde bliver mailen sikker, og du kan skrive dine personlige oplysninger som fx dit CPR-nummer.

Få seneste nyt

Rådhus Allé 5
5610 Assens

CVR: 29189692

Telefon: 64 74 74 74

Telefontider

Nyttige links