Skip til hoved indholdet
    Hjem Borger Sundhed og omsorg Sundhed og Forebyggelse Råd om mental sundhed

Råd om mental sundhed

ABC for mental sundhed sætter ind overfor mental mistrivsel og bidrager med det, der giver glæde, værdi og meningsfuldhed.

Mental sundhed, eller trivsel, er vigtig for os alle. ABC for metal sundhed giver en række konkrete råd til, hvordan vi hver især kan passe på os selv og styrke vores mentale sundhed, så livet er godt at leve. Det er råd, som rigtigt mange allerede kender til, men måske glemmer man at bruge dem, eller måske nedprioriterer man dem i en travl, presset hverdag.

Rådene er imidlertid ganske enkle og kan følges i det små og med få, eller sammen med mange andre mennesker:

A - beslut dig for at gøre noget socialt, fysisk, mentalt eller spirituelt aktivt, og gør det

Forskning viser, at mennesker, der holder sig fysisk, mentalt, socialt og spirituelt aktive, har bedre mental sundhed end dem, der ikke gør. Når vi holder os aktive, føler vi os gladere, og vi får samtidig lettere ved at håndtere dagligdagens udfordringer. Derudover kan det lindre psykiske lidelser såsom angst og depression.

Her er fem måder at være aktiv på, som du kan lade sig inspirere af:

  • Læs en bog
  • Dans i stuen til din yndlingssang
  • Svøm i den lokale svømmehal
  • Løs en sudoku
  • Giv tid til ro og fordybelse - fx med yoga eller en stille gåtur.

B - Gør noget sammen med andre, så du føler, du er en del af noget

Vores sociale relationer i form af familie, venner, kollegaer eller naboer har stor betydning for vores mentale sundhed fordi, de er med til at give os en følelse af at høre til.

Du kan fx:

  • Samle en gruppe gamle venner
  • Spille brætspil med din familie
  • Gå en tur med naboen
  • Meld dig ind i den lokale idrætsforening
  • Engagere dig i en bogklub

C - Gør noget, som betyder noget og giver mening for dig

At gøre noget meningsfuldt betyder at gøre noget, som giver en følelse af mening og formål i livet. Det kan være alt fra at lykkes med en opgave til at udføre frivilligt arbejde eller gøre noget for andre.

Det handler også om, hvad der giver mining for lige netop dig.

Det kan bl.a. være, at:

  • Fikse en gammel stol
  • Tage et aftenskolehold og fx lære et nyt sprog
  • Starte en madklub med vennerne
  • Være frivillig
  • Lave en cykelklub med folk fra området

Inspiration til hvordan, du laver ABC i hverdagen:

Mor til Alberte, Maja, lagde for en rum tid siden et opslag op på LinkedIn, der viser, hvordan ABC for mental sundhed kan være en helt naturlig del af ens hverdag, uden at man behøver lægge planer for at få det gjort. Nogle gange skal vi være opmærksomme på at ”træne vores mentale sundhed” og andre gange kommer det helt af sig selv – som når Alberte spiller Ludo med beboerne på plejehjemmet Holmely, fordi det er noget, som:

C – giver mening. De hygger sig og faktisk så meget, at flere beboer tiltrækkes og gerne vil være med

B – gør, at man føler sig forbundet med et andet menneske (og det er rart for os)

A – er en overkommelig handling, der kan hverken kræver meget tid, udstyr, plads eller penge. Bare at få ideen og gøre det.

Maja arbejder på plejehjemmet Holmely i Aarup, hvor hun sammen med sine kolleger og de ældre hele tiden laver ABC for mental sundhed. Hvis du mangler mere inspiration til, hvad du kan gøre, kan du læse nogle af medarbejderne historier på LinkedIn. Der er blandt andet en historie om, hvordan man stadig kan have det skønt med at bygge snemænd. #stjernestunder #stoltsosu #vierassenskommune #abcformentalsundhed

 

Nogle løber motionsløb eller har idrætsdage i Uge 41, som er national sundhedsuge. For andre er overskriften mental sundhed.

På FGU i Glamsbjerg sættes der i uge 41 fokus på mental sundhed, når elever, lærere og kommunens sundhedskonsulenter trækker i arbejdstøjet og arbejder sammen om at skabe en naturhave på FGU. Et arbejde, der med tiden skal ende ud i en dejlig have, der er et frirum og læringsrum, og som lægger op til ro og refleksion, energi og et fælles sted at være. 

Alle er med, når der graves, plantes, bygges, og også tændes bål, males på sten, dyrkes yoga og drikkes varm kakao omkring bålet. Og alle har fået lov at opleve ro og fællesskab i naturens rum.

Det er en skøn uge, hvor aktiviteterne og hele processen er bygget op omkring ABC for mental sundhed. Lærere og elever er – – fysisk aktive, når der graves, plantes og bygges, er – B – en del af noget, når der bliver grinet, kæmpet med udgravning til hæk og hygget rundt om bålet sammen og – – oplever, at det giver mening, når der bygges en naturhave op til fælles brug.

Arbejdet med haven er en proces, som varer ved endnu nogle år, inden haven er helt færdiggjort. Men vigtigst er det, at det er en proces, der er ramme om at gøre noget – være sammen om noget – og at det giver mening.

Det er ikke kun, når man er sammen med mange andre mennesker eller laver noget ekstraordinært, at ABC for mental sundhed kan bruges til at skabe positiv effekt på humøret. Mød Jane, der laver mikrohandlinger til gavn for andre, og dermed også sig selv.

Faktisk er der dobbelt op på de gode vibrationer, når Jane ”gør ABC”. Jane laver nemlig det, vi kalder for en mikrohandling. Det er de helt små ting, vi gør i hverdagen, som skaber glæde for os selv og andre. Janes mikrohandling er at holde døren for sine kolleger.

”For mig er det jo bare en selvfølge, at man holder døren for andre, men når man så får et smil fra en kollega, gør det også mig glad”.

Så når Jane holder døren – A – så gør hun noget, der giver mening – C – og i handlingen opstår der et lille tilhørsforhold – B – mellem de to mennesker, der smiler til hinanden. ABC for mental sundhed kan altså også være en lille handling eller gestus som kun involverer få mennesker, men gør stor gavn for ens eget humør.

Der sættes ind mod ensomhed, når March mod ensomhed går gennem Assens kommune. Patrick Cakirli som står i spidsen for march mod ensomhed bruger også grundelementerne fra ABC for mental sundhed, når han hvert år går 2000 km gennem Danmark og alle landets kommuner, for at få ensomhed sat på dagsordenen.

Man kan følge ham på Facebook, og gøre ham følgeskab undervejs. Marchen er afhængig af følgeskab, for reglen er, at Patrick ikke må gå, hvis han er alene.

Man gør noget socialt og fysisk aktivt – A, man gør det sammen – B og det giver mening – C, når der fælles sættes fokus på en god sag

Du kan se mere om March mod Ensomhed her og gå med næste år – til gavn for din egen trivsel og andres:

https://www.facebook.com/marchmodensomhed?locale=da_DK

Helle Thode Frifeldt

Sundhedskonsulent

Kontakt sundhedskonsulent Helle Thode Frifeldt

Rådhus Allé 5

5610 Assens

Ring til os

Få seneste nyt

Assens Kommune
Rådhus Allé 5
5610 Assens

CVR: 29189692

Telefon: 64 74 74 74

Telefontider

Lukkedage

Nyttige links