Selvforsørgelses- og hjemrejseydelse eller overgangsydelse
Er du ikke berettiget til kontanthjælp, kan du være berettiget til selvforsørgelses- og hjemrejseydelse eller overgangsydelse
Selvforsørgelses- og hjemrejseydelse eller overgangsydelse er en økonomisk hjælp i perioder, hvor du på grund af ledighed eller sygdom ikke kan forsørge dig selv eller din familie.
Du skal kontakte Jobcenter Assens FØR du søger om hjælp til forsørgelse.
Herunder kan du se filmen; Når du søger kontanthjælp.
På vores side Infofilm kan du ligeledes se en film om visitationssamtalen, samt om hvad det betyder at blive vurderet aktivitetsparat.
Hvis du har boet lovligt her i riget (Danmark, Færøerne eller Grønland) i sammenlagt mindst 9 år inden for de seneste 10 år og opfylder beskæftigelseskravet, kan du få kontanthjælp eller uddannelseshjælp, hvis du ikke kan forsørge dig selv.
Har du boet i riget i kortere tid, kan du få selvforsørgelses- og hjemrejseydelse eller overgangsydelse. Det hed tidligere integrationsydelse. Du skal opfylde de samme betingelser for at modtage selvforsørgelses- og hjemrejseydelse eller overgangsydelse som for at modtage kontanthjælp eller uddannelseshjælp. Det vil sige at:
- du har været ude for en social begivenhed, fx sygdom, arbejdsløshed eller ophør af samliv
- den sociale begivenhed har medført, at du ikke kan skaffe det nødvendige til dig selv eller din familie, og at du ikke forsørges af andre
- dit behov for forsørgelse kan ikke dækkes af andre ydelser, fx arbejdsløshedsdagpenge, pension mv.
Du kan læse nærmere om, hvordan du skal forholde dig, under siderne om kontanthjælp og uddannelseshjælp:
Skrevet af Udlændinge- og Integrationsministeriet
Når din opholdstid i forhold til hjælpen skal beregnes, medregner kommunen de perioder, hvor du har haft folkeregisteradresse her i riget (Danmark, Færøerne og Grønland), medmindre særlige grunde fører til et andet resultat, fx hvis du ikke har frameldt dig en adresse, du ikke bor på længere.
Ophold i udlandet i perioder på sammenlagt højst 2 måneder pr. kalenderår (fra 1. januar til 31. december) i forbindelse med ferie, studierejser, tjeneste- og forretningsrejser mv. ligestilles med ophold i riget. Det er dog et krav i den forbindelse, at du har beholdt din bopæl i Danmark, Færøerne eller Grønland.
Hvis du har været på militær mission for den danske stat under instruktion af forsvaret, regnes den periode også som ophold her i riget. Det samme gælder ophold i udlandet, hvor du af den danske stat er stillet til rådighed for militær mission under instruktion af udenlandsk eller international myndighed.
Skrevet af Udlændinge- og Integrationsministeriet
Ud over kravet om ophold i sammenlagt 9 år inden for de seneste 10 år er der også krav om beskæftigelse svarende til 2 år og 6 måneders ordinær fuldtidsbeskæftigelse inden for de seneste 10 år som betingelse for, at du har ret til kontant- eller uddannelseshjælp.
Du skal opfylde beskæftigelseskravet, hvis du modtag selvforsørgelses- og hjemrejseydelse eller overgangsydelse pr. 1. januar 2019, eller hvis du har ansøgt om hjælp til forsørgelse efter lov om aktiv socialpolitik fra og med denne dato.
Du er som udgangspunkt omfattet af beskæftigelseskravet på 2 år og 6 måneders beskæftigelse inden for de seneste 10 år for at opnå ret til uddannelses- eller kontanthjælp, hvis:
- du som udlænding er blevet folkeregistreret på baggrund af indrejse fra udlandet med virkning fra den 1. januar 2008 eller senere, og ikke tidligere har været folkeregistreret her i riget (Danmark, Færøerne eller Grønland)
- du som udlænding eller dansk statsborger har haft et udlandsophold i mere end 12 på hinanden følgende måneder og (gen)indrejser til riget den 1. januar 2008 eller senere – og har haft folkeregisteradresse her i riget med virkning før 1. januar 2008 – og (gen)ansøger om uddannelses- eller kontanthjælp den 1. januar 2019 eller senere
Skrevet af Udlændinge- og Integrationsministeriet
Opholdskravet og beskæftigelseskravet skal som udgangspunkt ikke opfyldes, hvis du modtog uddannelses- eller kontanthjælp ved lovens ikrafttræden den 1. januar 2019.
Du er dog omfattet af opholds- og beskæftigelseskravet, hvis udbetaling af uddannelseshjælp eller kontanthjælp til dig har været ophørt i 2 hele sammenhængende kalendermåneder eller derover efter 1. januar 2019 og du igen ansøger om hjælp. I så fald skal du opfylde det forlængede opholdskrav på sammenlagt 9 år ud af de seneste 10 år samt det nye beskæftigelseskrav.
Kravet om, at du skal have opholdt dig lovligt i riget (Danmark, Færøerne eller Grønland) i sammenlagt 9 år inden for de seneste 10 år og beskæftigelseskravet, gælder ikke, hvis du er EU/EØS-borger, i det omfang du efter EU-retten er berettiget til hjælpen.
Er du dansk statsborger og har opholdt dig i et andet EU/EØS-land i mere end et år, og får behov for hjælp fra det offentlige ved hjemkomsten, kan du i orienteringsbrev til kommunerne af 24. november 2016 læse om de regler, der gælder, herunder at der i forhold til opholdskravet også lægges vægt på den tilknytning, du har til Danmark. Du skal selv give kommunen de oplysninger, der er nødvendige for, at kommunen kan afgøre, hvilken hjælp du har ret til.
Skrevet af Udlændinge- og Integrationsministeriet
Satserne fremgår af § 22, stk. 2, i lov om aktiv socialpolitik og reguleres hvert år pr. 1. januar.
Enlig forsørger
Person, der forsørger eget barn i hjemmet og har ret til ekstra børnetilskud: 13.105 kr. pr. måned før skat (2024 og 2025).
Forsørger
Person, der forsørger eget barn i hjemmet og ikke har ret til ekstra børnetilskud: 9.170 kr. pr. måned før skat (2024 og 2025).
Ikke-forsørger
Person, der er fyldt 30, samt udeboende under 30 år: 6.553 kr. pr. måned før skat (2024 og 2025).
Ung hjemmeboende
Person, der er hjemmeboende og under 30 år: 2.823 kr. pr. måned før skat (2024 og 2025).
Danskbonus
Hvis du modtager selvforsørgelses- og hjemrejseydelse eller overgangsydelse og opnår ret til danskbonus i en periode på 6 måneder, udgør den 1.705 kr. pr. måned før skat (2024 og 2025).
Skrevet af Udlændinge- og Integrationsministeriet
Hvis du er selvforsørgelses- og hjemrejseydelse eller overgangsydelsesmodtager, kan du efter ansøgning få ret til en danskbonus i op til 6 måneder.
Danskbonus beregnes fra ansøgningstidspunkt, men udbetales hver måned sammen med selvforsørgelses- og hjemrejseydelse eller overgangsydelsen.
Retten til danskbonus udløber 6 måneder efter ansøgningstidspunktet.
Du kan ansøge om danskbonus, hvis du har bestået prøve i Dansk 2 eller en tilsvarende eller højere prøve.
Hvis du tidligere har opnået ret til dansktillæg eller danskbonus, kan du ikke modtage danskbonus igen.
Ordningen med danskbonus til personer, der ikke modtager selvforsørgelses- og hjemrejseydelse eller overgangsydelse, ophørte pr. 9. juni 2021.
Skrevet af Udlændinge- og Integrationsministeriet
Selvforsørgelses- og hjemrejseydelse eller overgangsydelse gives ofte i forbindelse med det selvforsørgelses- og hjemrejseprogram eller introduktionsprogram, som tilbydes flygtninge og familiesammenførte.
Skrevet af Udlændinge- og Integrationsministeriet
Hvis du ikke er dansk statsborger, ledig og selvforsørgende, kan du få vejledning og hjælp i jobcentret til at komme ind på arbejdsmarkedet eller i gang med en uddannelse.
Hvem gælder det?
Jobcentret kan hjælpe dig, der er:
- Familiesammenført (hvor dit ophold er betinget af, at din ægtefælle forsørger dig).
- Medfølgende ægtefælle, som har job i Danmark, det kan fx være statsborgere fra andre EU-lande.
...her finder du også en selvbetjeningsløsning til at søge forsørgelse. Du skal kontakte Jobcenter Assens FØR du søger forsørgelse.
Se mere om bisidder, aktindsigt og klagevejledning.
Ansøgning om hjælp til forsørgelse
Du skal kontakte Jobcenter Assens eller Ungeenheden FØR du søger om hjælp til forsørgelse.
Det får du brug for til din ansøgning:
- For at vi kan behandle din ansøgning, har vi brug for dokumentation for indestående på samtlige af dine konti i pengeinstitut, med posteringer for de seneste tre måneder. Det er vigtigt, at dine kontonumre fremgår af posteringerne.
- Derudover har vi brug for dokumentation for årsagen til din ansøgning om hjælp til forsørgelse. Det kan være en kopi af din opsigelse; ophør i midlertidig ansættelse (kontrakt/aftale) eller dokumentation for ophørt uddannelse.
- Hvis du har børn i udlandet, skal du vedhæfte fødselsattest eller lignende for dine børn og dokumentere, at du bidrager til forsørgelsen af dem.
- Hvis du er tilflyttet fra en anden kommune, hvor du inden for det seneste år har modtaget kontanthjælp, uddannelseshjælp, selvforsørgelses- og hjemrejseydelse eller overgangsydelse, har vi brug for en samtykkeerklæring fra dig, så vi kan indhente oplysninger om din sag fra din tidligere bopælskommune. Det gælder både oplysninger om dine økonomiske forhold samt om 225 timers reglen.
Samtykke til indhentning af personoplysninger
Sådan gør du:
- Log på og klik på ”Send ansøgning”
- Klik på ”Søg om hjælp til forsørgelse”
- Læs infosiden om dokumentation og ansøgningsforløbet
- Klik på ”Start ny ansøgning”
- Udfyld og kontrollér de nødvendige oplysninger samt vedhæft påkrævet dokumentation
- Godkend din ansøgning, hvorved den indsendes til kommunen
Send dokumentation på din ydelsessag
Du kan herunder vedhæfte dokumentation til dine ydelsessager, som ikke er færdigbehandlet.
Du kan indsende dokumentation på følgende typer af sager:
- Kontanthjælp
- Fleksløntilskud
- Uddannelseshjælp
- Selvforsørgelses-, hjemrejse- og overgangsydelse
- Enkeltydelse
- Danskbonus
- Særlig støtte
- Ledighedsydelse under ferie
Det kan være dokumentation, som:
- vi har efterspurgt
- du ikke fik vedhæftet, da du tidligere udfyldte en ansøgning
- du ønsker at erstatte med tidligere indsendt dokumentation.
Hvis vi spørger efter dokumentation til en sag, som allerede er behandlet, har vi sendt dig en besked, som du skal svare direkte på. Det kan du fx gøre under "Beskeder".
Sådan gør du:
- Log på og vælg "Dokumentation" i oversigten
- Vælg den sag, som du ønsker at sende dokumentationen til
Uddannelse, Job og Integration
Assens Rådhus
Ring til os
OBS: Team Unge, Beskæftigelse finder du på adressen Skovvej 2b, 5610 Assens - indgang lige overfor rådhuset.
Job og Integration består af Team Aktivitetsparate, Team Unge, Beskæftigelse, Team Integration og Team Virksomhedskonsulenter
Team Aktivitetsparate modtager kontanthjælpsmodtagere med sammensatte eller komplekse problemer af fx faglig, social eller helbredsmæssig karakter.
Team Unge, Beskæftigelse modtager unge under 30 år uden kompetencegivende uddannelse. En erhvervskompetencegivende uddannelse er en erhvervsuddannelse som for eksempel: tømrer, kontorassistent eller social- og sundhedsassistent. Det kan være en videregående uddannelse, som er en overbygning på en erhvervsuddannelse eller en gymnasial uddannelse.
Team Integration modtager borgere omfattet af Integrations loven, der skal have tilbudt et integrations program. Dette omfatter flygtninge, familiesammenførte til flygtninge samt familiesammenførte (ikke EU borgere) til en herboende dansk eller udenlandsk statsborger. Integration varetager opgaverne vedr. modtagelse, boligplacering, danskuddannelse, praktik, løntilskud, IGU, mentor samt familiekonsulent for ovenstående målgruppe. Derudover varetages opgaven omkring repatriering for alle borgere i Assens Kommune.
Vi varetager desuden opgaverne Virksomhedsrettet indsats, Revalidering, Efterværn samt sagsbehandling for borgere uden ydelse.
Leder af Job og Integration: Brian Korsgaard
Hvis du har brug for at aflyse en tid i jobcentret inden vores telefoner åbner, kan du gøre det ved at skrive til os via sikker post.
Sådan skriver du til os via sikker post: Vejledning: Skriv til os