Anmeldelse af byggeaffald - for privatpersoner
Sådan anmelder du byggeaffald - for privatpersoner.
Du skal anmelde byggeaffald til kommunen senest 14 dage før, du ønsker at aflevere det på genbrugspladsen eller deponi, hvis du kan nikke til bare et af følgende punkter:
- Der er mere end et ton byggeaffald
- Der er vinduer eller døre fra perioden 1950 – 1977
- Der er tagplader (kan indeholde asbest) også selvom det kun drejer sig om en enkelt eller et par stykker
- Der er isoleringsmateriale
- Der er øvrigt forurenet eller farligt affald fra byggematerialer
Vejledende grænseværdier
Her kan du finde de vejledende grænseværdier (PDF), som inddeler dit affald i rent, forurenet og farligt affald.
Arbejdstilsynets regler
Fra 1. juli 2024 træder ny arbejdsmiljølovgivning i kraft med ændret regler for arbejde med asbestholdigt materiale, se mere på Arbejdstilsynets hjemmeside www.at.dk
Fra 1. januar 2025 må nedrivning af asbest kun udføres af autoriserede virksomheder. Ikke-autoriserede virksomheder og private må dog udføre kortvarigt nedrivningsarbejde af mindre karakter som f.eks. nedtagning af enkelte asbestholdige tagplader eller enkelte fliser fastgjort med asbestholdig fliseklæb.
Asbestholdigt materiale, som ikke anvendes mere, skal bortskaffes som affald. Man må således ikke have et oplag af asbestholdigt materiale stående. Alt asbestholdigt skal transporteres i egnet, lukket emballage f.eks. dobbelt plast, som er tapet til. Emballagen skal mærkes med ASBEST.
Tagplader med/uden asbest
Det er kun muligt for en husstand at aflevere 20 hele tagplader, med eller uden asbest, på genbrugspladsen om året.
Mere end 20 hele tagplader skal bortskaffes til deponi for egen regning, da byggeaffald i dette omfang ikke er omfattet af dit affaldsgebyr for genbrugspladser.
- Hele asbest tagplader skal anmeldes og bortskaffes med EAK kode 17.06.05
- Knækkede asbest tagplader skal anmeldes og bortskaffes med EAK kode 17.06.06
- Eternittagplader skal anmeldes og bortskaffes med EAK kode 17. 06. 05
Et tag, der er taget ned før 2025, kan fortsat lovligt afleveres til Odense Nord Miljøcenter i 2025. Det vil også fortsat være muligt for en husstand at aflevere 20 hele tagplader, med eller uden asbest, på genbrugspladsen om året.
Emballering
- Genbrugspladsen
-Alle tagplader skal pakkes ind i klar dobbeltplast, tapes til og afleveres i genbrugspladsens bigbags. - Deponi
- Hele tagplader skal transporteres i bigbags
- Knækkede tagplader skal pakkes ind i klar dobbeltplast, tapes til og transporteres i bigbags.
Hvorfor skal tagplader afleveres som asbesttagplader, når jeg ved de er fra en periode, hvor man ikke længere brugte asbest?
Fordi vi vil være helt sikre på, at asbest ikke havner et forkert sted og for at sikre, at medarbejdere ikke udsættes for asbest! Derfor sorteres alle tagplader som om, de var asbestholdige.
Anmeld senest 14 dage før og husk kvittering
Byggeaffald skal anmeldes til kommunen senest 2 uger før arbejdet påbegyndes. Når kommunen har modtaget og behandlet din anmeldelse, vil du modtage en kvittering. Du skal printe kvitteringen og medbringe den på genbrugspladsen eller du kan fremvise kvitteringen på din mobiltelefon. Kvitteringen gælder i den angivne periode.
For større mængder byggeaffald fra nedrivning af en bygning eller udskiftning af et halvt eller helt tag anviser kommunen til deponi. Kvitteringen skal medfølge transporten ved vognmand til deponi.
Det er desværre ikke tilladt for borgere selv at aflevere på deponiet i en trailer, da det er en erhvervsstation. Du skal derfor give besked om, hvilken vognmand du vil benytte. Den valgte vognmand skal være registreret i Affaldsregistret, og kommunen skal acceptere denne inden brug. Du skal selv betale for bigbags (byggemarkeder), vognmand og deponi.
Assens Kommunen bruger bygningsaffald.dk til anmeldelser af større mængder bygge- og anlægsaffald.
Bygningsaffald.dk sikrer, at lovgivningen bliver overholdt mht. unikt sagsnummer, EAK-koder for hver enkel fraktion og kvittering fra modtageanlæg.
For mere information kan du læse mere i kommunens regulativ for husholdningsaffald eller i Bekendtgørelse om affald og Bekendtgørelse om håndtering af affald og materialer fra bygge- og nedrivningsarbejde.
Sådan anmelder du byggeaffald - for privatpersoner
Sådan gør du for mindre mængder
Maks. 20 tagplader eller 1 ton og herunder af andet byggeaffald
1. Log på løsningen herunder med MitID
2. Oplys type og skønnet mængde af byggeaffald
3. Vælg hvilken genbrugsplads, du vil aflevere byggeaffaldet på
4. Oplys hvornår arbejdet forventes påbegyndt og afsluttet
5. Underskriv digitalt, hvorved din anmeldelse indsendes til kommunen
Sådan gør du for større mængder
Mere end 20 tagplader eller mere end 1 ton andet byggeaffald.
1. Log på løsningen
2. Første gang du logger på bygningsaffald.dk, skal du oprette dig som bruger. Oplever du problemer med oprettelsen, kan du få hjælp hos supporten på tlf.nr. +45 78 78 21 12.
Der er vejledning til udfyldelsen ved alle de enkelte punkter, som skal udfyldes. Endvidere er der en Hjælpe-bjælke i højre side på alle sider i systemet med vejledning om det meste og en FAQ.
Miljø og Natur
Rådhus Allé 5
5610 AssensRing til os
OBS! Når du sender en mail til os, bliver du bedt om at bruge dit MitID. På den måde bliver mailen sikker, og du kan skrive dine personlige oplysninger som fx dit CPR-nummer.