icon-Nyt-fra-Assens-Kommune

Nyt fra Assens Kommune

Skoleskibet Georg Stage gæster Assens Havn

Skoleskibet Georg Stage er på efterårets togt, og søndag den 16. september 2018 åbnes dørene for nysgerrige landkrabber.

Søndag den 16. september 2018 fra kl. 11-15, holder skoleskibet Georg Stage åbent skib, hvor alle er velkomne til at kigge ind.

Georg Stage er verdens ældste, civile skoleskib og fungere som verdens eneste uafhængige skoleskib. Det betyder, at skibet ikke tilhører en skole på land, modsat andre skoleskibe.

Skoleskibet har siden sommeren 1882 givet unge mennesker en søfartsuddannelse og oplevelser for livet. I 1934 blev det første skib skiftet ud med et større, bredere og mere rummeligt skib, og det er det skib som besøger Assens Havn den 16. september. 

Assens Skibsværft renoverede skoleskibet 

I perioden 2015-2018 gennemgik skoleskibet en stor renovering ved Assens Skibsværft. Her blev skibet tømt for alt indvendigt, træet blev renset og stållet blev kigget efter med henblik på at sikre, at det gamle stål var tykt nok til endnu en omgang sejllads. De ting der ikke kunne genanvendes blev erstattet af nye materialer, så skibet kan sejle i minimum 50 år mere uden omfattende renoveringer.

Renoveringen skete i etaper, og i vinters blev det tid til den sidste omgang for det 84 år gamle skoleskib. Over ni måneder arbejdede i gennemsnit 25 personer fra Assens Skibsværft dagligt med restaureringerne. 

Nu kommer skibet atter til Assens, og denne gang er alle velkomne til at kigge forbi og mærke skoleskibets sjæl og historie. 

Fakta - Georg Stage

  • Skoleskibet drives af den selvejende institution Stiftelsen Georg Stages Minde, oprettet i 1882 af skibsreder Frederik Stage og fru Thea. Skoleskibet er opkaldt efter deres søn Georg, som døde af tuberkulose i en alder af 22 år.
  • Det første Georg Stage-skib blev søsat sommeren 1882 og sejlede frem til 1934, hvor det nuværende skib blev bygget.
  • Skibet er en tre-mastet fuldrigger, hvilket betyder at der er sejl på alle master, som er fuldriggede. Det giver besætningen gode muligheder for at sætte sejlene helt rigtigt, men kræver samtidig at der er mange folk om bord til at styre skibet. 
  • Besætningen er på ti ansatte, mens elevkapaciteten er omkring de 60.