icon-Nyt-fra-Assens-Kommune

Nyt fra Assens Kommune

Skalbjerg er Årets landsby 2020 i Assens Kommune

I Skalbjerg åbnede de haverne og fik vendt corona-bekymringer og social distancering til at komme tættere på hinanden og skabe sammenhold.

Det blev landsbyen Skalbjerg, der løb med titlen og æren som Årets landsby 2020 i Assens Kommune.

Efter indstilling fra bestyrelsen i Landdistriktsrådet, har Økonomiudvalget i Assens Kommune udpeget Skalbjerg som Årets landsby 2020 i tæt opløb med fem andre landsbyer. Prisoverrækkelsen finder sted klokken 13.00 søndag den 4. oktober i Skalbjerg, hvor Borgmester Søren Steen Andersen og formanden for Landdistriktsrådet Jens Zimmer Rasmussen overrækker prisen til borgerne i Skalbjerg.

Temaet for Årets landsby 2020 i Assens Kommune var ”Hvordan håndterer landsbyerne og landdistrikterne en udefra kommende krisesituation? Hvordan har landsbyerne og landdistrikterne kunnet holde sammen, og måske ligefrem udvikle sammenholdet og fællesskabet under coronakrisen?”

Assens Kommune og Landdistriktsrådet har med dette tema ønsket at sætte fokus på de positive sider af corona-nedlukningen, og med baggrund i en historisk nedlukning af samfundet, at sætte fokus på de mange positive initiativer, små som store, der er opstået rundt i de mange lokalsamfund.

Derfor skulle den vindende landsby både have fokus på

  • At vise sammenhold og styrke det lokale fællesskab under krisen.
  • At være virkelysten og tage initiativer til afbødning af krisen.
  • At inspirere og/eller samarbejde med andre landsbyer til fælles bedste under og efter krisen.
  • At se muligheder for om og hvordan den nuværende krise kan bruges og vendes til noget positivt på landsby- og lokalsamfund-niveau.
  • Og det er Skalbjerg lykkedes med.

Borgmester Søren Steen Andersen uddyber:

”Skalbjerg har vist, at når en landsby bliver nødsaget til at lukke ned for alle aktiviteter, så finder borgerne nye veje. Om det så handler om at åbne sine private haver til træning og fællesskab, eller om at finde nye veje til at bruge den smukke natur omkring Skalbjerg, ja så vidner det om, at borgerne i Skalbjerg ikke bare har ventet til coronakrisen var ovre. 

Formanden for Landdistriktsrådet Jens Zimmer Rasmussen er enig:

”Beboerne i Skalbjerg har et aktivt fællesskab, som vi ser det omkring eksempelvis sportsklubben og Borgerhuset. Her har medlemmer og frivillige brugt corona-tiden til at få shinet lokaler op og fået renoveret udendørs arealer – til glæde for brugere og borgere i Skalbjerg.

For både Søren Steen Andersen og Jens Zimmer Rasmussen er det glædeligt, at Skalbjerg også er aktive på bosætningssiden. Lige siden starten af Assens Kommunes ambassadørordning, har Skalbjerg deltaget aktivt i at byde nytilflytterne velkommen til lokalområdet. ”Det betyder rigtig meget for nytilflyttere, at de føler sig velkomne i deres nye by, og her gør Skalbjerg også en stor indsats”.

Fakta

Det er 12. gang, at Assens Kommune og Landdistriktsrådet kårer Årets landsby i Assens Kommune. Kåringerne startede tilbage i 2009, og sammen med æren følger en kontakt præmie på 10.000 kroner fra Assens Kommune, der skal bruges til landsbyens bedste.

Yderligere oplysninger

  • Søren Steen Andersen, Borgmester og formand for Økonomiudvalget, tlf. 29 37 90 65, e-mail: ssand@assens.dk  
  • Jens Zimmer Rasmussen, formand for Landdistriktsrådet, tlf. 20 12 19 35, e-mail: jzimmer@dadlnet.dk 
  • Steen Søgaard, Udviklingskonsulent, tlf. 64 74 73 68/51 37 44 61, e-mail: stspe@assens.dk