icon-Nyt-fra-Assens-Kommune

Nyt fra Assens Kommune

Make-over af gulve har givet klimabesparelse og nemmere rengøring

Nemmere rengøring, bedre fysisk arbejdsmiljø og klimabesparelse. Det er bare noget af det, som er kommet ud af en større gulv-indsats, som Rengøringsteamet i Assens Kommune har taget initiativ til, og som er lavet siden sommeren 2021.

”Det er virkelig en god ting. Skidtet kommer nemmere af, og vi skal ikke bruge så meget vand, som vi skulle tidligere”, fortæller Kirsten Nielsen, der er rengøringsassistent i Assens Kommune, og som gør rent på Ebberup Børnehave og Verninge Skole.

Kirsten Nielsen er en af de rengøringsassistenter, som har været med til at vurdere tilstanden af gulvene, der hvor hun gør rent.

I 2021 fik Rengøringsteamet i Assens Kommune nemlig en ide til, hvordan kommunen både kunne spare CO2, penge og gøre arbejdsmiljøet endnu bedre for rengøringspersonalet.

Det resulterede i et større projekt, hvor Rengøringsteamet og Byggeri og Ejendom siden sommeren 2021 har samarbejdet om at gennemgå en række af kommunens bygninger for at se, hvilke gulve der kan behandles og forbedres, og hvilke der skal udskiftes. Alt sammen i sammenspil med de rengøringsassistenter, som gør rent de enkelte steder.

Årsagen var, at flere linoleumsgulve var i en tilstand, som gjorde det svært at gøre gulvene helt rene, og dermed krævede ekstra knofedt for rengøringspersonalet.

”Jeg kan mærke det på min krop. Det er blevet nemmere at trække moppen over gulvet, og det kræver færre kræfter for arme og skuldre”, fortæller Kirsten Nielsen.

Gulv-behandling giver klimagevinst

Mange steder ville slidte linoleumsgulve blot blive udskiftet. Men udskiftning er både dyrere for kommunekassen og koster mere CO2 på klimakontoen.

Arbejdet har været i gang siden sommeren 2021, og inden udgangen af 2022 er der gennemgået gulve i 43 af kommunens bygninger herunder på skoler, daginstitutioner og administrative bygninger. En gennemgang, som har resulteret i, at over 9100 kvadratmeter gulv er blevet PUR-behandlet, og at omkring 2100 kvadratmeter gulv er blevet udskiftet ved udgangen af 2022.

Når det arbejde er færdigt giver det en samlet C02-besparelse på 61,6 tons over de næste 10 år.

”Meget CO2 udledes, når nye produkter skal produceres og fragtes, og derfor er det mest klimavenlige at bruge alle produkter så lang tid som overhovedet muligt”, forklarer klimakoordinator i Assens Kommune, Sanne Munk Doll.

Med en PUR behandling plejes gulvene, så de ikke tørrer ud de får samtidig en blank overflade. Det gør, at gulvenes levetid bliver forlænget, så de ikke skal udskiftes, hvilket er til fordel for klimaet.

Flere fordele ved at behandle gulvene

”For det første får gulvene et visuelt løft med behandlingen. Men derudover mindsker det også det fysiske slid for vores rengøringsteams”, fortæller byggetekniker, Kent Damkjer, der arbejder med vedligeholdelse i kommunens bygninger, og fortsætter:

”Ved at forlænge gulvenes robusthed og levetid, så giver det både en økonomisk og en klimamæssig gevinst. Behandlingen holder nemlig i 8-10 år og koster ca. en tredjedel af, hvad det koster at ligge en ny belægning.”

Hos Kirsten Nielsen er hun glad for at har været fokus på gulvene og arbejdsmiljøet:

”Jeg er meget glad for indsatsen. Det er en stor hjælp i det daglige, og jeg kan mærke, det letter belastningen på min krop”.