icon-Nyt-fra-Assens-Kommune

Nyt fra Assens Kommune

I skolehaven er der højt til loftet og plads til alle

Mens den røgede duft fra det netop tændte bål fylder skolehaven i kolonihaveområdet på Nellikevej i Assens, hiver 12-årige Patrick Tjalfe Gudjónsson - som det mest naturlige i verden - håndskubberen frem og giver plænen en forårsfrisure.

Der er hverken grynt eller sure miner i den lille skolehave, når Pilehaveskolens elever med særlige behov rykker undervisningen ud i det blå.

- Det er rigtig fint at være herude, og vi får gjort lidt rent og lavet opgaver, fortæller Patrick.

Inde i det lille kolonihavehus er klassekammeraten Conrad i fuld gang med at feje visne blade. Da han forpustet falder sammen på bænken, griber Patrick kosten.

- Skal jeg hjælpe dig lidt, kammerat? spørger han og får et taknemmeligt nik retur.

I haven er der sjældent konflikter, og spørger man lærerne, kan de tydeligt mærke, at turen i skolehaven hver anden uge gør en forskel.

- Herude kan alle noget - om det er at slå græs, fjerne ukrudt eller noget tredje. Det giver eleverne selvværd at kunne udføre opgaver, og de tager flere initiativer selv. Her er højt til loftet også mentalt, fortæller klasselærer Ann Edsberg, som ser det som sin fornemmeste opgave at hjælpe børnene til at blive så selvhjulpne som muligt.

Det er cirka 7 år siden, Pilehaveskolen i Assens fik sin skolehave. Sammen med skolerne i Haarby, Brylle, Tommerup, Verninge, Aarup, Vissenbjerg og Assens er Pilehaveskolen en del af det kommunale skolehavenetværk Ellevilde Haver, hvor der er fokus på haven som læringsrum.

- Herude i den friske luft bliver eleverne inspireret, og hele kroppen og alle sanserne kommer i brug. Her har vi mulighed for at bruge dansk og matematik konkret – hvad enten det gælder om at måle op til højbede eller læse om, hvor tæt eller langt fra hinanden frøene skal lægges, fortæller Ann Edsberg. Da skolehaven i Assens er gjort forårsklar, samles børn, lærer og pædagoger rundt om bålet, hver med en pind i hånden og mere eller mindre skumfidus-overskæg.