icon-Nyt-fra-Assens-Kommune

Nyt fra Assens Kommune

Hvem skal være Årets nytænkende Landsby?

I år kårer Assens Kommune og Landdistriktsrådet ikke bare Årets Landsby, men Årets nytænkende landsby. Coronapandemien har nemlig haft stor indflydelse på de aktiviteter, der normalt bidrager til det gode liv, fællesskab og vækst i landsbyerne. Derfor vil parterne i år hædre dem, som har formået at omsætte coronakrisen til positive muligheder for landsbyernes indbyggere. Og nu kan du indstille din landsby.

Det sidste år med corona-pandemien har sat landsbyerne under pres og krævet nye veje for at blive ved med at udvikle landsbyernes liv. Mange steder har landsbyerne ageret på trods af corona, og de grebet de nye muligheder, som stigende hjemmearbejde og den virtuelle verden har budt på for at styrke fællesskabet, udvikle erhvervslivet og gøre byen attraktiv både over for nuværende beboere og potentielle tilflyttere.

Det fortjener selvfølgelig anerkendelse, og derfor er temaet for Årets Landsby i Assens Kommune 2021: Den nytænkende landsby

”Med baggrund i endnu en historisk nedlukning af samfundet, er det vigtigt, at vi fokuserer på de mange positive initiativer, små som store, der er opstået rundt i de mange lokalsamfund. Vi ved, at der er sket rigtig meget udvikling rundt omkring, og det kendetegner netop stærke lokalsamfund: Folk står sammen, nye muligheder opstår, og der ageres. Det er noget af dét, vi gerne vil have frem i lyset og honorere”, siger både borgmester Søren Steen Andersen og formand for Landdistriktsrådet Steen Kjær samstemmende.

Du kan nu indstille din landsby

I år hædrer Årets Landsby-prisen de lokalsamfund, som har formået at omsætte coronakrisen til positive muligheder for landsbyernes indbyggere med særligt fokus på nye tiltag for levedygtighed og bæredygtighed.

For at en landsby kommer i betragtning, skal der være tale om en landsby med under 1.000 indbyggere.

I vurderingen af alle de indstillede landsbyer vil Assens Kommune og Landdistriktsrådet lægge særlig vægt på, hvordan de enkelte landsbyer i forbindelse med coronakrisen har vist initiativ og evne til at modstå denne ved at sætte gang i nye positive muligheder for landsbyens udvikling.

Det kunne være at tiltag for at fastholde eller tiltrække nye beboere, udvikle nye erhverv eller servicetilbud, skabe nye teknologiske eller bæredygtige udviklingsmuligheder.

Sådan indstiller du en Landsby

For at være med i opløbet om at blive Årets nytænkende Landsby 2021, skal du sende en ansøgning til lokalsamfund@assens.dk senest søndag den 15. august.
I ansøgningen skal du beskrive:

 • Hvad er det for nogle udfordringer, som din landsby har haft på grund af coronakrisen?
 • Hvad er det for nogle små og store borgerinitiativer, som er opstået under coronakrisen?
 • Hvilke konkrete, nytænkende initiativer har landsbyen sat i gang – f.eks. for at fastholde eller tiltrække nye beboere, udvikle nye erhverv eller skabe nye bæredygtige udviklingsmuligheder?
  • Hvordan kan disse initiativer mv. tjene til inspiration for andre landsbyer og mindre samfund?
 • Hvordan taler landsbyens indsats ind i temaet 'Den Nytænkende Landsby'?
 • Hvem har igangsat initiativerne?

Send os en mail til lokalsamfund@assens.dk

Der er ansøgningsfrist søndag den 15. august 2021.

Vinderne bliver udpeget af Økonomiudvalget efter indstilling fra Landdistriktsrådet. Udvælgelsen sker på Økonomiudvalgets møde den 30. august. Umiddelbart herefter får kontaktpersonen fra den udvalgte landsby skriftlig besked.

Den officielle kåring sker fredag den 1. oktober 2021 i den vindende landsby.

Fakta

 • Sidste år blev Skalbjerg kåret som Årets Landsby. Skalbjerg vandt prisen, på netop at være lykkedes med at arbejde aktivt trods nedlukningen i 2020. Desuden har Skalbjerg aktivt arbejdet med bosætningsinitiativer, såsom deltagelse i ambassadørkorpset i Assens Kommune.
 • Alle landsbyer i Assens Kommune, herunder tidligere års vindere, kan deltage i konkurrencen, såfremt landsbyens indbyggertal ikke overstiger 1000 personer. Der skal ikke anvendes ansøgningsskema.
 • Temaet for udvælgelsen er i år er: ”Den nytænkende landsby? Hvordan har landsbyerne og landdistrikterne kunnet bruge corona-nedlukningen positivt, og dermed skabe nye initiativer til fremme af bosætning, erhverv og turisme og udvikle sammenhold og fællesskab?”
 • Den vindende landsby præmieres, ud over titlen og æren, med 10.000 kr. Pengepræmien er sponseret af Assens Kommune. Præmien skal anvendes til et formål, der er til fælles glæde i den vindende landsby.
 • Årets landsby i Assens Kommune 2021 følger den nationale kåring af Årets landsby. Temaet for de to konkurrencer er det samme, og derfor kan ansøgende landsbyer fra Assens Kommune ligeledes søge om at deltage i den nationale konkurrence.