icon-Nyt-fra-Assens-Kommune

Nyt fra Assens Kommune

Det giver mig tryghed, at naboer og lokalsamfundet ved, hvad jeg går igennem

Sådan fortæller Regnar Bendt fra Haarby, som lider af Alzheimers: ”Jeg har fået at vide, at der kun er én vej – og det er nedad, og at det bliver kun værre. Så det vides ikke, om der går et eller to år, før jeg ikke kan noget selv.”

I begyndelsen af 2021 blev Regnar udredt på OUH, efter han havde oplevet at miste bevidstheden og flere gange faldt om. I forbindelse med undersøgelser af sit hjerte og andre undersøgelser, fik han at vide, at han også havde demens i form af Alzheimers.

”Det er væmmeligt at få en dødsdom. Men at vide det er både godt og ondt. Det er jo godt, at vi kan forberede os på det, og nu ved jeg også, hvorfor der er nogle gange, jeg reagerer vredt eller negativt i nogle situationer.”, fortæller Regnar Bendt.

For at forberede sig bedst muligt på det, som kan komme, opsøgte han viden gennem sin omgangskreds, da han kender flere mennesker, som har demens inde på livet. Derudover undersøgte han i samarbejde med kommunen, hvilke tekniske hjælpemuligheder, der er, og han fik blev blandt andet introduceret til en ”kald på hjælp”-knap med GPS-sender i, som han kan have med sig og aktivere, hvis han skulle have brug for hjælp, eller hvis han mister orienteringen.

For Regnar er det vigtigt at blive ved at have en normal hverdag så længe som muligt, og han vil gerne holde sig aktiv.

”Jeg er begyndt at gå sammen med et gå-hold i Haarby, og det er superhyggeligt – også selvom jeg er den eneste mand på holdet. Jeg har fortalt dem, jeg går med, om min situation, og det betyder meget for mig, at de ved det, da det giver tryghed og ro, når jeg ved, at de kender årsagen til, at jeg på grund af min sygdom kan komme til at te mig åndsvagt eller arrigt - for eksempel hvis ikke jeg forstår, hvad de siger til mig.”

Hvordan kan du hjælpe mennesker med demens inde på livet?

Flere mennesker som Regnar og deres pårørende har brug for støtte og opbakning fra naboer, lokalsamfund, foreningslivet og omgangskredsen, hvis de skal beholde deres hverdag længst muligt.

Derfor arrangerer Assens Kommune og Alzheimerforeningen Fyn en workshop for alle, som har lyst til at vide mere om hvordan vi sammen kan skabe muligheder for et aktivt liv for mennesker med demens og deres pårørende.  

Workshoppen finder sted torsdag den 30. september 2021 kl. 16.00-19:00 på Kompasset - Niels Kjærbyes Vej 9, 5610 Assens. Tilmelding senest 23. september til Anne Grete Pilgaard: agpil@assens.dk, hvor du oplyser navn og telefonnummer og evt. forening, hvis du repræsenterer sådan en.

For Regnar giver det stor tryghed, at vide, at der er mennesker omkring ham, som kan støtte, hjælpe og ikke mindst forstå ham:

”Det giver mig en stor tryghed, at jeg ved, at min nabo og omgangskreds ved, hvad jeg går igennem og hvorfor jeg kan reagere, som jeg kan.”, siger han.

Og trygheden er afgørende for ham, når han skal vælge, hvor han skal være aktiv:

”Jeg ville gerne gå i motionscenter igen, men jeg er bekymret for, at jeg i et motionscenter kan falde om og ligge alene. Så jeg vil nok sikre mig, at jeg kan træne, mens der er andre, som kan hjælpe mig, hvis der skulle ske noget, hvis jeg skal starte igen. Men det er noget, jeg lige overvejer”.