icon-Nyt-fra-Assens-Kommune

Nyt fra Assens Kommune

Borgergruppe værner om flora og fugleliv på Jordbassinerne

Afmærkede vandreruter, en ny parkeringsplads, infotavler, foldere, et p-skilt og to høje flagstænger. Siden december 2018 har Byværkstedsgruppen, bestående af otte borgere, arbejdet for at udbrede kendskabet til det naturskønne område Jordbassinerne i Assens.

Under skærtorsdagens strålende påskesol og til et helt orkester af fuglefløjt blev den famøse røde snor klippet, og et stort antal fremmødte indviede det naturskønne rekreative område i Assens; Jordbassinerne.

- Det er et enestående område til vandreture med et rigt fugleliv, forskellige plantearter, og med sin højde på cirka 10 meter over havet har man en fantastisk udsigt. På min gåtur i går så jeg en glente, og vi ser også masser af svaner, harer, ræve og rådyr, fortæller tovholder Dorte Bruun fra Byværkstedsgruppen.

Et historisk levn

Det rekreative naturområde er et levn, fra da Assens Sukkerfabrik var i drift fra 1884-2006. Sukkerfabrikken, der i dag huser Assens Rådhus og Arena Assens, havde dengang brug for vandet i bassinerne til at vaske sukkerroerne. Ud over Stege på Møn er området i Assens det eneste sted i Danmark, hvor jordbassiner er bevaret og bruges som rekreativt område.

- Men der er ikke noget at sige til, at mange folk ikke ved, at vi har det her bynære naturområde, for det var først, da Assens Kommune købte grunden, at det blev åbnet for offentligheden, tilføjer Dorte.

I bedste ”Løvens Hule”-stil fik Byværkstedsgruppen i januar 10.000 kroner af Assens Kommune til projektet, der skal få flere til at opdage og bruge det cirka 40 hektar kommunalt ejede naturområde. Samtidig er projektet med til at bevare og værne om det rige fugleliv med mere end 130 arter, den botaniske diversitet samt den skønne udsigt til blandt andet Torøvig og Als.

Ny p-plads, vandreruter og flagstænger

For at synliggøre Jordbassinerne har Byværkstedsgruppen brugt pengene på at få etableret en ny parkeringsplads, et p-skilt, infotavler med kort over området, foldere, to flagstænger samt kampesten, der viser vej via tre afmærkede ruter, der snor sig gennem det rekreative slaraffenland for natur- og dyreelskere.

- Jeg håber, at jo flere der opdager det her helt unikke, bynære og kulturelt skabte naturområde, jo flere borgere og turister vil bruge det i fremtiden. For det er helt unikt. Dets mage findes ikke andre steder i Danmark, siger Dorte.

Byrådet har netop sendt en udviklingsplan for Assens By i høring. I planen foreslås det at fastholde og videreudvikle størstedelen af området til en aktiv og vild landsskabspark tæt på bymidten. På en mindre del af jordbassinerne, nemlig 7 ha ud af de i alt 40, foreslås det at anlægge en helt unik ferieby i høj kvalitet og med respekt for naturen og landskabet.