icon-Ud-i-naturen

Ud i naturen

Brændholt Bjerg

Nyd Fyns bedste udsigt og oplev det bakkede landskab ved Brændholt Bjerg, som blev skabt under sidste istid.

Landskab

Brændholt Bjerg er 115 meter højt og er, ligesom Frøbjerg Bavnehøj, en særlig del af det store dødislandskab omkring Vissenbjerg.

Det betyder, at Brændholt Bjerg er beliggende i et nationalt geologisk interesseområde, hvor landskabet i slutningen af sidste istid blev formet af den bortsmeltende is, som har medført dannelse af top-, flad- og konsolbakker samt dybt nedskårne erosionskløfter. De markante afsmeltningsstadier dækker et stort område og ses sjældent så markant og tydeligt i terrænet.

Brændholt Bjerg består af grus. Hullet i bakkens nordøst­lige ende fortæller, at her er gravet grus til blandt andet veje, inden bakken blev fredet. Nu bliver hullet i bakken brugt af de græssende køer til hvilested om natten. Kreaturerne, der græsser på Brændholt Bjerg, er kødkvæg af racen Simmertaler.

Udsigten fra Brændholt Bjerg. I Baggrunden ses TV 2's sendemast ved Tommerup.

Natur

Brændholt Bjerg er et gammelt overdrev, jordbunden er tør og har været græsset i mange år. Til gengæld har bak­ken ikke været dyrket eller sprøjtet, og derfor kan I opleve en rigdom af blomster og insekter. Naturstyrelsens arealer strækker sig mod vest, hvor der i slutningen af 1990'erne blev omlagt dyrkede marker til græs. Det er håbet, at de mange specielle plan­ter og insekter fra Brændholt Bjerg vil sprede sig til dette areal. 

Når I har taget turen til toppen af Brændholt Bjerg, bliver I belønnet med en fantastisk udsigt over Højfyn. Brænd­holt Bjerg har Fyns flotteste udsigt, men står tit i skyggen af Frøbjerg Bavnehøj, der som Fyns højeste punkt får opmærksomheden. Hvis du et øjeblik kan slippe blikket fra udsigten og kigge ned i græsset, vil du forår og sommer se mange forskel­lige blomster. Timian er en af de forholdsvis sjældne plan­ter, der trives her og er altid omsværmet af sommerfugle.

Ved bjerget står flere egetræer, som tåler dyrenes hårde behandling. De overlever både ned­trampning og nedbidning, indtil de en dag er vokset over bidhøjde og kan blive et af overdrevets flotteste træer.

Overnatningsmuligheder

Ved Brændholt Bjerg er der toilet og en primitiv lejrplads, hvor du kan overnatte en enkelt nat i telt. Du findes pladsen bag p-pladsen. Der er også mulighed for at benytte en bålplads. Husk selv brænde.

Naturstyrelsen står for vedligehold af faciliteterne.

Vandreruter

Der er mange vandrestier rundt i området, og nogle af dem fremgår af folderen, som du finder længere nede på siden.

Mere info om vandreruter og stier

Hos VisitAssens har man en temaside om vandring på Vestfyn, som helt klart er et besøg værd.

Toppen af Brændholt Bjerg på en vinterdag.

Serviceoplysninger

Praktisk Information

Dyrene er fredelige, hvis du viser hensyn og lader dem være i fred. Gå i en bue udenom og undgå at gå imellem dyrene i flokken.

I indhegningen er adgang på eget ansvar.
Tag ikke hunden med ind i indhegningerne af hensyn til kreaturerne.

Ruten er ikke farbar for barnevogne og kørestole.

Yderligere information

Mere info om Brændholt Bjerg findes under menupunktet Bestig Bjerge, eller i folderen herunder.

Parkering

Brændholtvej
5560 Aarup

Parkering på P-pladsen ved Brændholtvej

Faciliteter

Toilet

Udsigtspunkt

Bålplads