icon-Ud-i-naturen

Ud i naturen

Rød 1 - Langdyssen

Langdysser blev i bondestenalderen brugt til at begrave de døde. De første dysser var små og kunne kun indeholde en til to personer. Senere udvidede man de eksisterende grave og byggede større eller flere grave, som kunne rumme flere personer. De døde blev i reglen begravet sammen med deres ejendele samt mad og drikke, som skulle følge dem på deres rejse til dødsriget.

Langdysser i dag
I Danmark findes der ca. 2.300 registrerede langdysser. Mange langdysser er i tidens løb blevet fjernet, og sten fra gravhøjene er blevet brugt i nye bygningsværker. I takt med landbrugets udvikling er flere høje gået tabt. (Nationalmuseet)

Bondestenalder på Bågø
I bondestenalderen (4000-1700 f.Kr.) begyndte mennesket at dyrke jorden. Tidligere levede de som jægere, og af hvad de kunne finde i naturen. Nu begyndte de at holde husdyr, fældede skov og omlagde jorden til dyrkning af afgrøder. (Nationalmuseet)

På Bågø findes en langdysse, øens bedst bevarede oldtidsminde. Langdyssen er 21 m lang, 11 m bred og 1 m høj. Dyssen er beliggende Ø-V og ligger tæt på kysten på øens sydligste del, øst for Ferskesø. Langdyssen er dateret 3950-2801 f.Kr. og er første gang registreret i 1897 (kulturarv.dk). I 1920 foretog Nationalmuseet en udgravning af højen, hvor der blev fundet skeletdele, flinteredskaber og en stridsøkse.
Bevoksningen på højen består af nålekrat. (kulturarv.dk)

Kontakt Miljø og Natur

Åbningstider:
Mandag-onsdag mellem kl. 10-15
Torsdag mellem kl. 10-17
Fredag mellem kl. 10-13

Tlf: 64 74 75 11

Send sikker e-mail via borger.dk
Send sikker e-mail via virk.dk
OBS! Når du sender en mail til os, bliver du bedt om at bruge din Nem ID. På den måde bliver mailen sikker, og du kan skrive dine personlige oplysninger som fx dit CPR-nummer.