icon-Ud-i-naturen

Ud i naturen

Gul 5 - Naturhavn

Øens gamle naturhavn er et af de bedste steder på Bågø at se marsvin. Hold øje med den trekantede rygfinne og lyt efter det lille pust, når marsvinet kommer op efter luft.

Beskrivelse:
Marsvinet bliver 1,35-1,85 meter langt og vejer 45-55 kg. Den lille hval tilhører undergruppen tandhvaler. Den er massivt bygget, og panden skråner opad og bagud fra overlæben. Rygfinnen er trekantet og ikke ret stor. Ryggen er brunsort over mod sort, bugen er hvidlig, og de to farver blandes i en glidende overgang. Marsvinet, som jo er et pattedyr, ånder ca. 4 gange i minuttet. Det kan maksimalt dykke 200 meter ned, men holder sig i reglen længere oppe. Det kan være neddykket i op til 6 - 8 minutter, men kommer oftest op efter 3 minutter.

Marsvinet springer normalt ikke ud af vandet, som man ser det ved delfiner, men bryder kun kortvarigt overfladen med blåsthullet, herefter finnen og til sidst bagerste del af ryggen.

Marsvin færdes ofte i flokke på op til 20 stk., med en overvægt af hanner. Hunnerne strejfer derimod om alene eller sammen med deres unger.

Forveksling:
Marsvinet kan forveksles med øresvinet, som dog er betydeligt større (2,8-4,10 meter).

Udbredelse:
Findes bl.a. langs Europas kyster fra Hvidehavet og Grønland i nord til Middelhavet i syd. Almindelig i Nordsøen, Skagerrak, Kattegat og Østersøen. Svømmer jævnligt op ad store og endog mindre floder; undertiden også i andre ferskvande. Marsvinet er den eneste almindelige hval i danske farvande.

Føde:
Marsvinet lever overvejende af fisk - især sild, torsk og makrel, men det kan også tage blæksprutter.

Kontakt Miljø og Natur

Åbningstider:
Mandag-onsdag mellem kl. 10-15
Torsdag mellem kl. 10-17
Fredag mellem kl. 10-13

Tlf: 64 74 75 11

Send sikker e-mail via borger.dk
Send sikker e-mail via virk.dk
OBS! Når du sender en mail til os, bliver du bedt om at bruge din Nem ID. På den måde bliver mailen sikker, og du kan skrive dine personlige oplysninger som fx dit CPR-nummer.