Afbrændingsforbud

Beredskab Fyn har d. 2.7. forlænget afbrændningsforbuddet.

Forbuddet er gældende indtil Beredskab Fyn ophæver dette.

Se, hvad du skal være særlig opmærksom på:
icon-Ud-i-naturen

Ud i naturen

Gul 1 - Stormfloden

Stormen i 1872 er den dag i dag stadig den mest voldsomme stormflod, der har ramt de indre danske farvande, og er en af de værste naturkatastrofer der har ramt Danmark.

Stormfloden kostede over 90 mennesker livet og satte kystområder under vand i hele den sydlige og østlige del af landet. Især Lolland og Falster blev hårdt ramt. Huse blev skyllet til havs af vandmasserne, og kun de bedst byggede huse og gårde blev stående tilbage. Derudover omkom flere hundrede sømænd, da skibe kæntrede og strandede, derfor kalder man også hændelsen for Danmarkshistoriens største strandingskatastrofe.

Stormfloden i 1872 er senere blevet betegnet som en hændelse, der statistisk set kun burde forekomme én gang i løbet af 700-1000 år.

Bågø var under stormen kun ¼ af sin normale størrelse. Det var altså muligt at sejle direkte ind i Bågø by. Og selv om ingen mennesker omkom på Bågø, gik det hårdt ud over materiel og dyr. En stor del af bøndernes dyr druknede, kornstakke blev skyllet i havet, 100 tønder kartofler forsvandt. Sand og tang blev efterladt på markerne, hvilket gjorde dem ubrugelige i flere år. Huse og indbo blev fuldstændigt ødelagt. Kort sagt havde flere familier mistet både hjem og livsgrundlag.

Herunder kan du læse om, hvordan det gik på 3 af øens gårde.

Gård 11

Hos gårdfæster Niels Pedersen på gård 11 trængte der vand ind i alle bygninger. Familien blev nødt til at søge ly oppe på loftet, for at komme væk fra vandmasserne. På gården druknede 8 køer og 1 gris. I dag kan man se, hvor højt vandet stod på højvandsmærket ved siden af hoveddøren, og ved indkørslen til gården står en stor sten, hvor højvandsmærket også er markeret.

Sten med højvandsmærke.

Møllen

På Bågø mølle gik det ikke anderledes. Familien var ved at slagte gris, da vandet kom ind gennem vinduerne og dørene. Man slæbte de ny slagtede grise med på loftet, men mølleren var sulten og snuppede nogle nybagte brød med fra en bjælke, nu manglede kun smørelsen. Manden var heldig og fangede en smørkrukke, der kom sejlende gennem lokalet nedenunder, og møllerfamilien sultede ikke på stormflodsnatten. Generelt gik det mest ud over kreaturerne.

Fyret

Nede hos fyrkonen Kirsten blev stuehuset ødelagt. Hendes 2 køer og fårene samt et enkelt svin måtte lade livet til vandmasserne. På fyret er der lavet en markering over hvor højt vandet stod den dag.

Højvandsmærke på Bågø Fyr.

Kontakt Miljø og Natur

Åbningstider:
Mandag-onsdag mellem kl. 10-15
Torsdag mellem kl. 10-17
Fredag mellem kl. 10-13

Tlf: 64 74 75 11

Send sikker e-mail via borger.dk
Send sikker e-mail via virk.dk
OBS! Når du sender en mail til os, bliver du bedt om at bruge din Nem ID. På den måde bliver mailen sikker, og du kan skrive dine personlige oplysninger som fx dit CPR-nummer.