icon-Ud-i-naturen

Ud i naturen

Grøn 3 - Havørnen

Havørnen er en naturlig del af den danske natur og har førhen været ganske udbredt, men i 1800-tallet begyndte man at bekæmpe rovfugle som skadedyr, hvilket førte til, at havørnen blev udryddet i Danmark omkring år 1900.

Heldigvis genindvandrede havørnen i 1996, og i 2016 blev der registreret 83 ynglende par, der fik 123 unger på vingerne. Det var en ny rekord i Danmark, og den danske ynglebestand er mere end fordoblet i løbet af ti år. Derved er havørnen ved at blive et langt mere almindeligt syn i den danske natur.

Havørn på vingerne.

Havørnen har en længde på omkring 78-102 cm, og har som ungfugl en ensfarvet brun fjerdragt, hvor en voksen havørn er karakteriseret ved et lyst hoved. Den har et stort kraftigt og dolkformet næb, som er lysende gult hos de voksne havørne, mens ungfuglenes næbfarve er grålig. Halen er hos voksne fugle karakteristisk hvid, og der findes hvide dækfjer på vingerne. Dens øjne er brune som ungfugl, men skifter gradvist til lysegul med alderen.

Havørnen flyver ofte med spredte håndsvingfjer, med 7 tydelige ”fingre”, så vingekanten bliver rektangulær, havørnen kaldes derfor på grund af dens udseende i luften for en "flyvende dør".

Den flyvende dør.

Havørnens føde varierer meget afhængig af tilgængelighed, men dens primære bytte er fisk og i mindre grad fugle, som opholder sig ved vandet. En sjælden gang tager den også pattedyr.

Havørnen er stor og stærk, men ikke særlig hurtig, derfor går den fortrinsvis efter syge og svækkede fugle og pattedyr, mens fisk fanges i bagholdsangreb.

Havørnen har en speciel teknik, når den jager svømmefugle, den flyver lavt ned over byttet igen og igen og tvinger fuglen til at dykke. På den måde trætter havørnen sit bytte som, på grund af udmattelsen, bliver et let offer. Havørnen tager også meget gerne ådsler, da de jo er nemme at fange. 

Træskulptur af havørnen, som kan findes på Bågø.

Havørne bliver kønsmodne i en alder af 5-7 år, hvor fuglene danner par og finder territorier, som de holder hele deres liv. Reden bygges oftest højt til vejrs i gamle løvtræer og i nærheden af store vandflader, kyst eller større søer. De starter med at bygge deres rede fra januar/februar måned. Reden bliver gerne benyttet år efter år og kan komme til at veje over 500 kilo. Havørnen har 1 kuld om året og lægger 1-3 æg i slutningen af februar til starten af april.

Kontakt Miljø og Natur

Åbningstider:
Mandag-onsdag mellem kl. 10-15
Torsdag mellem kl. 10-17
Fredag mellem kl. 10-13

Tlf: 64 74 75 11

Send sikker e-mail via borger.dk
Send sikker e-mail via virk.dk
OBS! Når du sender en mail til os, bliver du bedt om at bruge din Nem ID. På den måde bliver mailen sikker, og du kan skrive dine personlige oplysninger som fx dit CPR-nummer.