icon-Ud-i-naturen

Ud i naturen

Blå 5 - Nymosen

Nymose har tidligere sammen med Gammelmose været en del af et stort sammenhængende mosedrag. Gårdene på øen havde alle en part af enten Nymose eller Gammelmose. Mosen leverede rør til tagene på øens huse, og der blev gravet efter tørv i mosen til gårdene og øens mejeri.

Dræning af Nymosen

I 1950’erne vælger mange af øens landmænd at gå sammen om at starte et projekt med Hedeselskabet om at dræne Nymose og Gammelmose med det formål at anvende moserne til landbrugsjord. Der var protester fra de jagt- og naturinteresserede i området, men projektet vandt medvind, og afvandingen af mosen startede i 1960 og sluttede i 1962. For at dræne mosen etablerede man diger og gravede åbne kanaler i både Gammelmose og Nymose.

Bågø, som øen så ud i slutningen af 1800-tallet, læg særligt mærke til Gammelmose området.

Det viste sig, at dele af mosen ikke var egnet til afgrødedyrkning, og de områder af Nymose-området man lod være med at dyrke, begyndte hurtigt at springe i skov. I dag står Nymosen primært med birkeskov. De andefugle der tidligere levede i området forsvandt, men i dag rummer området en stor del af den rådyrbestand, man begyndte at udsætte i 1990’erne. Hvis du vil vide mere om naturen i Nymose, så se punkt Rød 3.

Bågø i dag. Læg mærke til de store ændringer, der er sket ved Gammelmose.

Info på kort

På kortet herunder kan du finde flere oplysninger om øens natur og kultur. Det første du skal gøre er at klikke på ”Aktiver kortet”. Herefter kan du trykke på de enkelte punkter og en ny side åbner op med den info, som er skrevet om netop det punkt, du har valgt.

Ved at trykke på pilen under minusset, kan du se din egen placering på kortet.

Kontakt Miljø og Natur - Team Natur

Tlf: 64 74 75 11

Send sikker e-mail via borger.dk
Send sikker e-mail via virk.dk
OBS! Når du sender en mail til os, bliver du bedt om at bruge din Nem ID. På den måde bliver mailen sikker, og du kan skrive dine personlige oplysninger som fx dit CPR-nummer.