icon-Ud-i-naturen

Ud i naturen

Blå 1 - Fiskehejren

Fiskehejren er iøjnefaldende og let genkendelig på sin størrelse, med en højde på knap en meter og et vingefang på knap to meter. Til trods for dens højde og vingefang vejer den dog ikke mere end en høne.

I flugten bemærkes de lange, afrundede vinger, der buer nedad. Vingeoversiden er mørk med et lysegråt felt på "armen" ind mod kroppen. Halsen er S-formet. Under flugten høres ofte et hæst skrig, der bestemt ikke er blandt de smukkeste danske fuglestemmer. Ses fiskehejren stående i vandkanten eller på jorden, bemærkes den lange lyse hals, det kraftige gule næb og de to lange sorte nakkefjer (prydfjer), der synes i forlængelse af en sort stribe bag øjet (Danmarks Ornitologiske Forening).

Under flugten trækker fiskehejren hovedet tilbage mellem skuldrene og strækker benene bagud.

Føde:

Hovedparten af fiskehejrens føde består af fisk, men den kan også indtage mindre pattedyr som mus og mosegrise samt fugleunger. Som supplement spiser den også korn og frugt (Danmarks Ornitologiske Forening).

Udvikling:

Tidligere var fiskehejren udsat for et stort jagtpres på grund af dens fiskeri. I slutningen af middelalderen blev den også jaget, fordi dens kød blev anset for at være en delikatesse, og senere fordi dens nakke- og brystfjer blev anvendt f.eks. til hattepynt. Efter at hejren blev fredet, er bestanden mere end tredoblet i de sidste tredive år til trods for, at jagt på hejren ved dambrug stadig er tilladt.

De mange lavvandede områder på Bågø gør det nemt for fiskehejren at jage fisk og padder.