icon-Ud-i-naturen

Ud i naturen

Gisselhøj

Gisselhøj er formentlig en storhøj fra den ældre del af bronzealderen (1800-1000 f.Kr.). Det imponerende fortidsminde er 26 meter i tværmål og op mod 6 meter høj.

Frederik 7. var en ivrig arkæolog. Måske udgravede han også Gisselhøj.

Gisselhøj er formentlig en storhøj fra den ældre del af bronzealderen (1800-1000 f.Kr.). Det imponerende fortidsminde er 26 m i tværmål og op mod 6 m høj. Den er bygget af græstørv og blev sandsynligvis opført i ældre bronzealder, men da der ikke er gjort fund i højen kan vi ikke vide det med sikkerhed.

I ældre bronzealder blev der opført op mod 60.000 gravhøje i Danmark. Oprindelig dækkede højene over en enkelt grav, men i forbindelse med senere gravlæggelser udvidede man ofte højene. Mange af dem har derved fået en anselig højde. Højene kan på denne vis have fungeret som en slags familiegravsteder. Når en ny grav blev anlagt, bestemte hensynet til de ældre grave dens plads. Man vidste, hvor de gamle grave lå og respekterede dem.

De døde blev gravlagt fuldt påklædt sammen med smykker, våben og personlige genstande. Jo finere man var, jo flere gaver fik man med til dødsriget. De fleste grave indeholder dog blot en dolk eller et smykke.

Frederik 7. var en ivrig arkæolog. Mens han som kronprins i 1840´ erne havde sommerresidens på Hagenskov ved Assens, udgravede han mange af egnens gravhøje. Måske har han også udgravet Gisselhøj. Der findes ingen efterretninger om at Frederik 7. skulle have udgravet højen, men den store flade sænkning i højens top minder stærkt om de huller, vi kender fra andre af hans udgravninger.

Arkæologer er i vore dage meget omhyggelige, når de udgraver en høj.

Serviceoplysninger

Praktisk Information

Parker eventuelt i Jordløse på parkeringspladsen ved Landevejen 34-36, 5683 Haarby og gå ad Haastrupvej - til Gisselhøj.

Om foråret er det også muligt at nyde de mange levende hegn bestående af syrener - noget der er karakteristisk for den sydlige del af Fyn.

Yderlig Information

Læs mere om Gisselhøj og moderne arkæologiske teknikker i folderen længere nede på siden. Her findes også et link til mere information om Fortidens Natur.

Parkering


Parkering kan ske i Jordløse by eller ved kantparkering langs Haastrupvej. Pas på trafikken og parker så I ikke er til gene for andre.

Kontakt Miljø og Natur - Team Natur

Tlf: 64 74 75 11

Send sikker e-mail via borger.dk
Send sikker e-mail via virk.dk
OBS! Når du sender en mail til os, bliver du bedt om at bruge din Nem ID. På den måde bliver mailen sikker, og du kan skrive dine personlige oplysninger som fx dit CPR-nummer.