icon-Ud-i-naturen

Ud i naturen

Frøbjerg Bavnehøj

Udsigten fra Frøbjerg Baunehøj.

Bestigning af Frøbjerg Bavnehøj

Frøbjerg Bavnehøj mellem Tommerup og Aarup sydvest for Odense er Fyns højeste punkt på 130 meter. Fra top­pen af Bavnehøjen er der en fantastisk udsigt over Fyn.

Bavnehøjen er en del af et karakteristisk dødislandskab. Bakkerne er flade på toppen med meget stejle sider og markante smeltevandsslugter. Det 12 ha store område omkring Frøbjerg Bavnehøj ejes af Naturstyrelsen og blev fredet i 1947. Området består af to bakker, selve Bavne­højen på 130 meter og den lille høj på 122 meter.

På Frøbjerg findes bl.a. en mindelund for besættelsestidens ofre og flere andre mindesmærker. I det gamle is­hus ved bunden af Frøbjerg Bavnehøj er en lille sommer-åben udstilling, som fortæller om bavnehøjens historie.

Frøbjerg har fået sit navn efter frugtbarhedens gud, Frø eller Frej. I oldtiden var Frøbjerg et helligt sted, hvor der, før foråret kom, blev holdt offerfest. Ved den lille høj lig­ger festpladsen, hvor Frøbjerg Festspil siden 1986 har lavet friluftsteater. Hvert år har festspillene trukket op mod 25.000 glade fynboer ud i naturen. Den nye amfiscene fra 2009 bruges også til Grundlovsmøder og Skt. Hansfest.

Indtil 1910 var bakkerne græsklædte uden træbevoks­ning, og de blev brugt til græsning for både får og kreatu­rer. Bavnehøjselskabet plantede i 1911-1912 mange af de eksisterende træer, men der er kommet mange flere træer og buske til, så mange er blevet beskåret for at bevare den enestående udsigt. I dag græsses bakkerne af får, som hjælper med at holde træer og buske nede.

Opstigningerne er stejle, og man kan nemt miste pusten, men udsigten er turen værd. I klart vejr kan man se Brændholt Bjerg, Vissenbjerg, dele af Østfyn, Lillebælt og måske helt til Jylland.

Frøbjerg Bavnehøj.

Serviceoplysninger

Praktisk Information

Der findes bålplads, bord/bænke og toilet (som er åbent i sommerhalvåret).

Der findes også en gårute på ca. 1,4 km, som forlø­ber i meget kuperet terræn - følg anvisningerne i terrænet.

Der er også gode muligheder for at tage et hvil ved Frøbjerg Bavnehøj. Medbring gerne madpakker!

Yderlig Information

Mere info om Frøbjerg Bavnehøj og Bestig Bjerge findes ved, at følge linket længere nede på siden

Parkering

Bavnehøj 1
5560 Aarup

Parkering ved p-pladsen på Bavnehøj, drej af ved Frøbjergvej

Faciliteter

Toilet

Bord/bænke

Bålplads

Udsigtspunkt

Kontakt Miljø og Natur - Team Natur

Tlf: 64 74 75 11

Send sikker e-mail via borger.dk
Send sikker e-mail via virk.dk
OBS! Når du sender en mail til os, bliver du bedt om at bruge din Nem ID. På den måde bliver mailen sikker, og du kan skrive dine personlige oplysninger som fx dit CPR-nummer.