NemID bliver til MitID

MitID kommer i løbet af 2021 og 2022 til at afløse NemID. Du kan bruge MitID til alt det, som du har brugt NemID til, for eksempel at logge på netbanken eller på borger.dk. Det er gratis at få og bruge MitID.

Du skal først have MitID, når du får direkte besked fra din bank.

Du får direkte besked, når det er din tur til at få MitID

Du skal først have MitID, når du får direkte besked fra din bank.

• Hvis du har en dansk eller grønlandsk bank, får du MitID via din net- eller mobilbank. Du får automatisk besked, når det er din tur. Beskeden får du på et tidspunkt, når du logger ind i din net- eller mobilbank.
  • Hvis du ikke har en dansk eller grønlandsk bank, får du besked i Digital Post, og du kan derefter få MitID på www.mitid.dk

Ofte stillede spørgsmål

• Din bank

Har du brug for hjælp enten til at få eller bruge MitID, skal du kontakte din bank. De står klar til at hjælpe dig.

MitID support

Alternativt kan du gå på www.mitid.dk eller kontakte MitID support på tlf. 33 98 00 10 eller support@MitID.dk

Kommunernes Borgerservice

Du kan også for at få hjælp i alle kommunernes Borgerservice. Vær opmærksom på, at du i mange kommuner skal bestille tid på forhånd.

Få hjælp privat

Du kan også bede om hjælp hos nogen, du stoler på. Det kan være et familiemedlem eller en god ven.

Bare husk, at du ikke må dele:

• Dine koder
    • Din MitID app, -kodeviser eller –kodeoplæser
    • Bruger-ID – undtagen med supporten, hvis du selv kontakter den

Datastuer

Du kan også prøve at kontakte din lokale datastue og høre, om de har mulighed for at hjælpe dig.

• Det skal du medbringe i Borgerservice:

• NemID
    • Enten gyldigt pas, kørekort eller opholdstilladelse med billede. Du kan også medbringe to af følgende dokumenter i stedet: Personattest, dåbs-/fødselsattest, sundhedskort (sygesikringskort), bopælsattest.

Udover gyldig legitimation skal du:
    Svare på et antal spørgsmål om dig selv (hentet fra CPR-registret) eller medbringe et vidne, som kan bekræfte, at du er dig. På den måde kan vi sikre, at vi udleverer MitID til den rigtige person.

Hvis du ikke er dansk statsborger eller kun har boet i Danmark i kort tid, har vi måske ikke nok oplysninger om dig i CPR-registeret til kontrolspørgsmålene. Derfor bør du for en sikkerheds skyld tage et vitterlighedsvidne med. Vidnet skal være fyldt 18 år, have et dansk CPR-nummer og medbringe egen gyldig billedlegitimation samt sit NemID eller MitID. Vidnets MitID skal være oprettet mindst 10 dage i forvejen.

Sådan kan du forberede dig:
    Du skal vælge et bruger-ID, når du får oprettet MitID. For at gøre MitID så sikkert som muligt, skal bruger-ID’et være svært at gætte for andre. Bruger-ID’et skal være på minimum 5 tegn og op til 46 tegn, og kan bestå af både tal, bogstaver og specialtegn. Du kan ikke bruge dit CPR-nummer.
    Læs mere om regler for bruger-ID på mitid.dk.

Hvis du gerne vil bruge MitID-appen, kan du spare tid i Borgerservice ved at hente den, inden du kommer. Find den i App Store og Google Play.

• Hvis du ikke når, at få dit MitID indenfor tidsfristen, kan din bank forlænge dit NemID, så du fortsat kan logge ind i din netbank.

Du skal kontakte din bank for at få hjælp til dette. Borgerservice kan ikke hjælpe med dette.

• Behold NemID indtil videre.

Selvom du får MitID, skal du beholde NemID indtil videre. Det skal du, fordi der i en overgangsperiode er steder, hvor du stadig skal bruge NemID, indtil NemID er endeligt udfaset.

Du får besked, når du ikke længere skal have NemID – enten af din bank eller via Digital Post.

• MitID er først og fremmest en app til smartphone og tablet.

Du kan bruge MitID appen, som du bruger NemID nøgleapp i dag. Med et swipe kan du godkende med MitID på din smartphone eller tablet.

Hvis du ikke har mulighed for at bruge MitID app, findes der to alternativer: MitID kodeviser og MitID kodeoplæser (beregnet til personer med nedsat syn). Læs mere om kodeviseren og kodeoplæseren på www.mitid.dk.

• Vi skifter til MitID, fordi vi har brug for et digitalt ID, som kan leve op til fremtidens sikkerhedsbehov. NemID er en god og sikker løsning i dag. Men MitID giver en mere sikker fremtid.

Med MitID styrker vi sikkerheden, så det bliver sværere at udnytte andres digitale identitet. Fx får du altid besked via MitID appen, SMS eller e-mail, hvis MitID appen aktiveres på en ny enhed. Du kan også vælge at få besked, hver gang dit personlige MitID bliver anvendt.