Skip til hoved indholdet
    Hjem Fritid og oplevelser Ud i naturen Vandreture Thorøhuse - Assens stien

Thorøhuse - Assens stien

Stien mellem Thorøhuse og Assens er ca. 3 km lang, og den går dels langs stranden og dels langs vejen. I Thorøhuse starter stien ’bagerst’ på P-pladsen ved forsamlingshuset. I Assens starter stien inde på området på ’Jordbassinerne’. Gå ind på området forbi bommen for enden af Rylevej.

Tag på vandretur ved Assens og Thorøhuse (4 km)

I hver ende af stien har du mulighed for at forlænge gåturen i naturskønne områder. Ved Assens kan du vandre på det 40 ha store naturareal "Jordbassinerne", og ved Thorøhuse kan du fortsætte ud på halvøen Thorø.

I perioder, hvor stien kan være delvist oversvømmet, kan du følge Thorøhusevej op til den gamle sukkerroejernbane, der i dag fungerer som skinnecykelbane. Det er tilladt med en gåtur langs banen, men pas på skinnecyklerne.

I Danmark må man vandre overalt langs strandkanten, og det må man selvfølgelig også mellem Thorøhuse og Assens. Men den offentlige sti er på enkelte strækninger anlagt ad Thorøhusevej. Pas på trafikken, når du går på vejen.

Thorøhuse med Thorø (til venstre) og Assens bagerst (til højre).

Læs historien om Thorøhuse

Thorøhuse er et tidligere fiskerleje med smalle gader. Størsteparten af byens huse blev bygget i 1870-1920. Fiskersamfundet var præget af hårdt arbejde, slid og nøjsomhed, og husene var små og tætliggende. Netop den tætte bebyggelse med smalle gyder og stræder skaber i dag Thorøhuses idylliske bymiljø.

I byens hovedgade, Jacob Gades Vej, boede komponisten fra 1943 til sin død i 1963. Jacob Gade er især verdensberømt for kompositionen Tango Jalousie.

Nederst til venstre i billedet ses starten på Thorøhuse - Assens stien ved "Jordbassinerne".

Se resterne af skibsvraget "Verka"

Verka blev bygget i 1913, og sejlede som fragtskib frem til 1970’erne. Da tiderne blev dårligere for små fragtskibe, har ejeren sikkert lagt hende op her i Thorø Vig kun ca. 150 m fra land. De gode tider kom aldrig igen, og i 1977 begyndte hun at synke.

Officielt er vraget fortsat privat ejet, og da det ikke er til fare for skibstrafikken, har myndighederne ikke hjemmel til at fjerne vraget. Det er derfor ejeren, der i givet fald skal betale for at få det fjernet. Dermed bliver vraget formodentligt liggende, til det falder sammen og forsvinder fra havets overflade.

Verka i 1969 (Assens Lokalarkiv).

Læs historien om Jordbassinerne

Fra 1884 til 2006 producerede Assens Sukkerfabrik sukker fra sukkerroer. På roerne sad store mængder jord, der skulle skylles af, før de kunne bruges i produktionen. Jorden blev ledt over på et areal sydvest for fabrikken, der før 1884 var en flad strandeng kun ½ m over havniveau.

I årene før lukningen af fabrikken i 2006 blev der hvert år deponeret 45.000 ton jord - nok til at fylde 10 olympiske svømmebassiner. Og gennem de godt 120 år er det ca. 40 ha store område hævet, så det i dag ligger 10 m over havets overflade.

I dag er den tidligere sukkerfabriks hovedbygning rådhus for Assens Kommune, der også ejer området. Fabrikkens meget markante skorsten er bevaret ved rådhuset som et vartegn for kommunen.

Når du vandrer rundt på området, så lad være med at gå hen til bassinkanterne. De er meget stejle, og kan være skrøbelige. Hold også øje med børn, og lad ikke hunden løbe frit. Al færdsel i området sker på eget ansvar.

Se stien på kort

Via linket herunder finder du et kort over Thorøhuse-Assens stien.

Kort over vandreruten

Få mere information om vandreruter og stier

Hvis du efter et besøg på Thorøhuse - Assens stien har fået mod på mere natur og/eller friluftsliv, har VisitAssens og VisitFyn temasider om vandring på Vestfyn og det øvrige Fyn, hvor du kan finde masser af inspiration til din næste vandretur.

Serviceoplysninger

Praktisk Information

Der findes drikkevand og toiletter ved Thorøhuse Forsamlingshus.

Bænke og udsigtspunkter kan findes undervejs på vandreruten.

Folder

Folder om Jordbassinerne finder du herunder:

Stier på Jordbassinerne (PDF)

Faciliteter

  • Toilet
  • Bord/bænke
  • Udsigtspunkt
  • Drikkevand
  • Bålplads
  • Shelter
  • Legeplads

Parkering

Fiskemaen
5610 Assens

P-plads ved Thorøhuse Forsamlingshus. I Assens kan der parkeres på P-plads ved Naturområdet.

Miljø og Natur

Rådhus Allé 5

5610 Assens

Ring til os

Telefontider

OBS! Når du sender en mail til os, bliver du bedt om at bruge dit MitID. På den måde bliver mailen sikker, og du kan skrive dine personlige oplysninger som fx dit CPR-nummer.

Få seneste nyt

Assens Kommune
Rådhus Allé 5
5610 Assens

CVR: 29189692

Telefon: 64 74 74 74

Telefontider

Lukkedage

Nyttige links