Skip til hoved indholdet
    Hjem Fritid og oplevelser Ud i naturen Vandreture Brændholt Bjerg

Brændholt Bjerg

Nyd Fyns bedste udsigt og oplev det bakkede landskab ved Brændholt Bjerg, som blev skabt under den seneste istid.

Få indblik i seneste istids mægtige kræfter

Brændholt Bjerg er 115 meter højt og er, ligesom Frøbjerg Bavnehøj, en særlig del af det store dødislandskab omkring Vissenbjerg.

Brændholt Bjerg er beliggende i et nationalt geologisk interesseområde, hvor landskabet i slutningen af seneste istid blev formet af den bortsmeltende is, som har medført dannelse af top-, flad- og konsolbakker samt dybt nedskårne erosionskløfter. De markante afsmeltningsstadier dækker et stort område og ses sjældent så markant og tydeligt i terrænet. Der er der rig mulighed for at få et indtryk af istidens mægtige kræfter på en god vandretur rundt i området.

Brændholt Bjerg består af grus. Hullet i bakkens nordøst­lige ende fortæller, at her er gravet grus til blandt andet veje, inden bakken blev fredet. Nu bliver hullet i bakken brugt af de græssende køer til hvilested om natten. Kreaturerne, der græsser på Brændholt Bjerg, er kødkvæg af racen Simmertaler.


Udsigten fra Brændholt Bjerg. I Baggrunden ses TV 2's sendemast ved Tommerup.

Tag på vandretur ved Brændholt Bjerg

Når du har taget vandreturen til toppen af Brændholt Bjerg, bliver du belønnet med en fantastisk udsigt over Højfyn. Brænd­holt Bjerg har Fyns flotteste udsigt, men står tit i skyggen af Frøbjerg Bavnehøj, der som Fyns højeste punkt får al opmærksomheden. Hvis du et øjeblik kan slippe blikket fra udsigten og kigge ned i græsset, vil du forår og sommer se mange forskel­lige blomster. Timian er en af de forholdsvis sjældne plan­ter, der trives her og er altid omsværmet af sommerfugle.

Brændholt Bjerg er et gammelt overdrev, hvor jordbunden er tør. Overdrevet har været afgræsset i mange år. Bak­ken ikke været dyrket eller sprøjtet, og derfor kan du opleve en rigdom af blomster og insekter. Naturstyrelsens arealer strækker sig mod vest, hvor der i slutningen af 1990'erne blev omlagt dyrkede marker til græs. Det er håbet, at de mange specielle plan­ter og insekter fra Brændholt Bjerg vil sprede sig til dette areal. 

Ved bjerget står flere egetræer, som tåler dyrenes hårde behandling. De overlever både ned­trampning og nedbidning, indtil de en dag er vokset over bidhøjde og kan blive nogle af overdrevets flotteste træer.

Der er mange vandrestier rundt i området, og nogle af dem fremgår af folderen, som du finder længere nede på siden.

Overnat i det fri

Ved Brændholt Bjerg er der toilet og en primitiv lejrplads, hvor du kan overnatte en enkelt nat i telt. Du finder pladsen bag p-pladsen. Der er også mulighed for at benytte en bålplads. Husk selv brænde.

Naturstyrelsen står for vedligehold af faciliteterne.

Få mere information om vandreruter og stier

Hvis du efter en gåtur på Brændholt Bjerg har fået mod på mere natur og/eller friluftsliv, har VisitAssens og VisitFyn temasider om vandring på Vestfyn og det øvrige Fyn, hvor du kan finde masser af inspiration til din næste vandretur.

Serviceoplysninger

Dyrene, der afgræsser området, er fredelige, hvis du viser hensyn og lader dem være i fred. Gå i en bue udenom og undgå at gå imellem dyrene i flokken.

I indhegningen er adgang på eget ansvar. Tag ikke hunden med ind i indhegningerne af hensyn til kreaturerne.

Ruten er ikke farbar for barnevogne og kørestole.

Mere info om Brændholt Bjerg findes under menupunktet Bestig Bjerge, eller i folderen herunder.

Folder om Frøbjerg Bavnehøj og Brændholt Bjerg (PDF)

Faciliteter

  • Toilet
  • Udsigtspunkt
  • Bålplads

Parkering

Brændholtvej
5560 Aarup

Parkering på P-pladsen ved Brændholtvej

Miljø og Natur

Rådhus Allé 5

5610 Assens

Telefontider

OBS! Når du sender en mail til os, bliver du bedt om at bruge dit MitID. På den måde bliver mailen sikker, og du kan skrive dine personlige oplysninger som fx dit CPR-nummer.

Få seneste nyt

Assens Kommune
Rådhus Allé 5
5610 Assens

CVR: 29189692

Telefon: 64 74 74 74

Telefontider

Nyttige links