Skip til hoved indholdet
    Hjem Fritid og oplevelser Ud i naturen Vandreture Bågø Langdyssen (Rød 1)

Langdyssen (Rød 1)

Bågø har en lang forhistorie bag sig. Der er på øen fundet mange oldtidsfund, der viser at Bågø allerede har været beboet i stenalderen. De mange oldtidsfund viser, at øen har været tæt befolket.

Der er fundet utallige flinteredskaber, pilespidser, dolke, slebne økser samt god keramik. Der er også fundet 2 smukke guldarmringe som opbevares på Nationalmuseet. Det er stadig muligt den dag i dag at gøre fund både på markerne og langs kysterne. 


Prøv at se efter flintstykker som dette på din tur rundt i Bågø, og se om du kan finde dit eget oldtidsfund.

Langdysser

Tidligere har der været 9 gravhøje på øen, de fleste blev dog fjernet i slutningen af 1800-tallet. Tilbage er kun en Langdysse. Langdyssen på Bågø er øens bedst bevarede oldtidsminde. Langdyssen er 21 m lang, 11 m bred og 1 m høj. Langdyssen er dateret 3950-2801 f.Kr. og er første gang registreret i 1897. I 1920 foretog Nationalmuseet en udgravning af højen, hvor der blev fundet skeletdele, flinteredskaber og en stridsøkse.

Langdysser blev i bondestenalderen brugt til at begrave de døde. De første dysser var små og kunne kun indeholde en til to personer. Senere udvidede man de eksisterende grave og byggede større eller flere grave, som kunne rumme flere personer. De døde blev i reglen begravet sammen med deres ejendele samt mad og drikke, som skulle følge dem på deres rejse til dødsriget.

I Danmark findes der ca. 2.300 registrerede langdysser. Mange langdysser er i tidens løb blevet fjernet, og sten fra gravhøjene er blevet brugt i nye bygningsværker. I takt med landbrugets udvikling er flere høje gået tabt.


Info på kort

På kortet herunder kan du finde flere oplysninger om øens natur og kultur. Det første du skal gøre er at klikke på ”Aktiver kortet”. Herefter kan du trykke på de enkelte punkter og en ny side åbner op med den info, som er skrevet om netop det punkt, du har valgt.

Ved at trykke på pilen under minusset, kan du se din egen placering på kortet.

Miljø og Natur

Rådhus Allé 5

5610 Assens

Ring til os

Telefontider

OBS! Når du sender en mail til os, bliver du bedt om at bruge dit MitID. På den måde bliver mailen sikker, og du kan skrive dine personlige oplysninger som fx dit CPR-nummer.

Få seneste nyt

Assens Kommune
Rådhus Allé 5
5610 Assens

CVR: 29189692

Telefon: 64 74 74 74

Telefontider

Lukkedage

Nyttige links