Skip til hoved indholdet
    Hjem Fritid og oplevelser Ud i naturen Vandreture Bågø Fiskehejren (Blå 1)

Fiskehejren (Blå 1)

Fiskehejren er iøjnefaldende og let genkendelig pga. sin størrelse, den har en højde på næsten en meter og et vingefang på knap to meter.

Til trods for fiskehejrens højde og vingefang vejer den ikke mere end en høne. I luften skelnes den fra storke og traner på sin s-formede hals. 

Fiskehejre.

 

Læs om jagt på fiskehejren

Fiskehejren jager sit bytte ved at stå ubevægelig i lang tid, og når den får øje på sit bytte, slår den til med et lynhurtigt hug med næbet. Den har en særpræget hals, med en ekstra lang sjette halshvirvel, dette gør, at den er i stand til at sluge større byttedyr. Den kan sluge skaller og torsk med en længde på 25-30 cm, og den kan sluge endnu større eksemplarer, hvis det er ål og fladfisk. De mange lavvandede områder på Bågø gør det nemt for fiskehejren at jage fisk og padder.

Fiskehejren har gennem tiden været udsat for et stort jagtpres. I middelalderen blev den jaget, fordi man anså dens kød som en delikatesse, og senere hen var den eftertragtet, fordi man anvendte dens nakke- og brystfjer til pynt på hatte.

Derudover er den også blevet jaget senere, fordi man anså den som en konkurrent til fiskeriet. Dette stoppede i 1980 da fiskehejren blev fredet, det er dog stadig tilladt at jage fiskehejren ved dampbrug. Fredningen resulterede i en betydelig øgning af bestanden, og i løbet af de sidste tredive år er bestanden mere end tredoblet.

Under flugten trækker fiskehejren hovedet tilbage mellem skuldrene og strækker benene bagud. Under flugten høres ofte et hæst skrig, der bestemt ikke er blandt de smukkeste danske fuglestemmer.

 

Læs om fiskehejren i Danmark

Fiskehejren er en almindelig ynglefugl i Danmark. Den yngler i kolonier med andre hejrer, kolonierne kan variere meget i størrelsen, fra nogle få par, til flere hundrede. Det er omkring Roskilde Fjord, på Lolland-Falster og i den vestlige del af Limfjorden, at man finder de største kolonier. Den bygger sin rede i toppen af høje træer, som både kan være gran og løvtræer. De kan bruge den samme rede i mange år. Hunnen lægger 4-6 blågrønne æg, som udruges af magerne i fællesskab.

Fiskehejren er den eneste almindelige hejre vi har i Danmark, og forekommer over hele landet, bortset fra Bornholm. Den kan blive op til 35 år gammel. Fiskehejren kommer til Danmark i begyndelsen af marts og trækker bort i september-oktober til lande som Sydfrankrig, Spanien eller Tyskland. Der er dog også en del fiskehejrer som overvintrer i landet, de flyver ud til kysterne hvis søerne og åerne fryser til.

Fiskehejrer.

 

Find info på kort

På kortet herunder kan du finde flere oplysninger om øens natur og kultur. Det første du skal gøre er at klikke på ”Aktiver kortet”. Herefter kan du trykke på de enkelte punkter og en ny side åbner op med den info, som er skrevet om netop det punkt, du har valgt.

Ved at trykke på pilen under minusset, kan du se din egen placering på kortet.

Miljø og Natur

Rådhus Allé 5

5610 Assens

Ring til os

Telefontider

OBS! Når du sender en mail til os, bliver du bedt om at bruge dit MitID. På den måde bliver mailen sikker, og du kan skrive dine personlige oplysninger som fx dit CPR-nummer.

Få seneste nyt

Assens Kommune
Rådhus Allé 5
5610 Assens

CVR: 29189692

Telefon: 64 74 74 74

Telefontider

Lukkedage

Nyttige links