icon-Skole-og-uddannelse

Skole og uddannelse

Regler for børns fravær i skolen

Det er vigtigt for dit barn at komme i skole. Læs om reglerne for børns fravær her.

I Danmark har vi undervisningspligt. Det betyder, at alle børn og unge i skolealderen har pligt til at møde op til undervisning. For at understøtte undervisningspligten, og fordi vi ved, hvor vigtigt det er, at eleverne møder op til undervisningen, får I her en beskrivelse af de regler, der har betydning for dig som forældre.

Her er reglerne, du skal kende som forælder - for dit barns skyld

  • Lovligt fravær er, hvis dit barn kan ikke komme i skole på grund af sygdom, lægebesøg eller lignende, og du som forælder har meddelt det til skolen.
  • Ulovligt fravær er, når dit barn ikke kommer i skole, og du som forælder ikke har meldt ham eller hende fraværende. Du skal være opmærksom på, at hvis dit barn eksempelvis møder for sent i skole, uden at du har givet besked, bliver det registreret som en hel fraværsdag.

Har dit barn ulovligt sygefravær på 15 % i et kvartal, kan det få betydning for, om du kan få udbetalt børneydelse for næste kvartal. Inden der træffes en afgørelse om at tilbageholde børneydelsen, kan forældre og børn over 12 år komme med deres bemærkninger. Så er der mulighed for at tale om de problemer, der er, og samtidig sikre, at der er tale om ulovligt fravær.

Det er en fælles opgave for os alle at sikre dit barn så god og kontinuerlig skolegang som muligt. Det er nemlig vigtigt for dit barns fremtid.

Hvad loven siger

Ifølge Folkeskoleloven (Folkeskoleloven §1) er det skolernes ansvar at gøre eleverne så dygtige som muligt. Det kan vi kun, hvis børnene kommer i skole og ikke har for meget fravær. Ifølge Serviceloven (Serviceloven §57a) er det desuden forvaltningens forpligtigelse at understøtte forældrene og skolens arbejde for at reducere skolefraværet.

For meget fravær kan koste dyrt - både for dig, men især for dit barn

Konsekvenserne kan være rigtigt store for dit barn og for dig. I sidste ende kan det for eksempel betyde, at du mister retten til børneydelse. Men det kan koste endnu dyrere for dit barn.
For ikke nok med, at dit barn går glip af en masse fagligt; det koster også socialt. For de nære relationer, vores børn opbygger, når de går i skole, bliver svære at bibeholde, hvis børnene har for meget fravær. Og relationerne betyder alverden for børnene. Nu og i fremtiden.

Vidste du godt, at 10 % fravær hvert eneste år i løbet af dit barns skoletid til sidst svarer til et helt års skolegang, som dit barn er gået glip af?

Vision 2030: En god og kontinuerlig skolegang er noget, vi sammen giver til vores børn

Det gode liv er noget, vi skaber sammen - et godt og sundt liv får vi især, når vi deler det med nogen. Derfor er fællesskaber vigtige. Især for vores børn i den tid af deres liv, hvor de danner deres egen identitet i fællesskab med andre børn. Det gør de blandt andet, når de går i skole.

Vores vision er, at vores børn og unge skal lykkes - for de er vores fremtid.

Derfor giver vi dem de bedste forudsætninger for et godt liv. Blandt andet ved at sørge for, at deres skolegang bliver lærerig, tryg og kontinuerlig.

Problemerne med for højt fravær kan få konsekvenser i fremtiden

Når børnene går glip af for meget fagligt i skolen, er det en ond cirkel. Det bliver sværere og sværere for barnet at følge med i undervisningen. Og det kan gøre, at barnet misser nogle vigtige kompetencer, som han eller hun får brug for senere i sit uddannelsesforløb.

Et højt fravær kan også være dit barns måde at signalere, at der er noget galt

Nogle gange er et højt fravær tegn på mistrivsel. Derfor er det vigtigt, at vi i fællesskab er opmærksomme på, om børnenes fravær skyldes, at de ikke har det godt. Måske er der noget, som gør, at de ikke synes, det er rart at komme i skole. Så skal vi selvfølgelig have taget hånd om det. Skolen skal være et rart og trygt sted for alle børn og unge. Et sted, man har lyst til at være og lære.

Hvis I har brug for det, er vi her for at hjælpe dig og dit barn

Synes du, dit barn viser tegn på begyndende mistrivsel? Eller er du bekymret over et højt skolefravær? Eller synes du, reglerne er svære at finde hoved og hale i? Så skal du ikke tøve med at tage fat i skolelederen på dit barns skole. De vil alting gerne hjælpe, så I sammen kan finde en løsning, og så dit barn kan gå i skole hver dag - og glæde sig til det.

Kontakt Dagtilbud og Skole - administrationen

Tlf: 64 74 64 58

Send sikker e-mail via borger.dk
Send sikker e-mail via virk.dk
OBS! Når du sender en mail til os, bliver du bedt om at bruge din Nem ID. På den måde bliver mailen sikker, og du kan skrive dine personlige oplysninger som fx dit CPR-nummer.