Skip til hoved indholdet
    Hjem Borger Miljø Spildevand og regnvand Spildevandsrensning på landet Anlægstyper

Anlægstyper

Der findes en række forskellige typer renseløsninger, som kan etableres som private spildevandsanlæg i det åbne land. Du kan få inspiration i videoerne herunder eller finde inspirationsmateriale under yderligere oplysninger.

Hvad er et minirenseanlæg?

Et minirenseanlæg er en efterligning af de store fælles renseanlæg. Spildevandet fra dit hus bliver ledt til bundfældningstanken. Den tilbageholder de faste dele i dit spildevand. Fra bundfældningstanken bliver vandet ledt videre til selve minirenseanlægget. Her bliver vandet renset ved hjælp af mikroorganismer. Her efter bliver det ledt til et dræn eller vandløb.

Se hvordan vand bliver renset gennem et minirenseanlæg på YouTube (Link)

Hvad er et nedsivningsanlæg?

Spildevandet fra dit hus bliver ledt til bundfældningstanken. Den tilbageholder de faste dele i dit spildevand. Fra bundfældningstanken bliver vandet ledt videre til nedsivningsanlæggets fordelerrør. Fra fordelerrøret siver vandet langsomt ned og bliver renset af mikroorganismer i jorden.

Se hvordan et nedsivningsanlæg renser vandet fra en almindelig husholdning på YouTube (Link)

Hvad er et beplantet filter?

Et beplantet filter bliver lavet i et hul, der er foret med en tæt plastikdug. Hullet fyldes med filtersand. Spildevandet fra din husholdning løber ud i bundfældningstanken, der holder de faste dele i dit spildevand tilbage. Fra bundfældningstanken bliver spildevandet ledt ud i fordelerrørene i sandlaget. Spildevandet bliver renset ved, at det siver gennem et tykt sandlag, før det bliver samlet i et dræn i bunden af anlægget. Herfra bliver det ledt ud i naturen. Oven på anlægget plantes tagrør og fx Gul Iris.

Se hvordan spildevand fra en almindelig husholdning bliver renset gennem et beplantet filteranlæg på YouTube (Link)

Hvad er et pileanlæg?

Et pileanlæg er helt uden afløb. Jorden opsamler affaldsstofferne i løbet af vinteren. Pilene renser jorden for disse stoffer, når de vokser ved at bruge spildevandet som næring. Pilene omsætter og fordamper alt spildevand og al nedbør, der falder i anlægget.

Se hvordan et pileanlæg renset vandet fra en almindelig husholdning på YouTube (Link)

Hvad er et biologisk sandfilter?

Et biologisk sandfilter er et lukket system. Bunden og siderne er foret med en tæt plastikdug. Oven på plasticdugen fyldes sand. I overfladen af sandet ligger en række fordelerrør. Spildevandet fra dit hus bliver ledt til bundfældningstanken. Den tilbageholder de faste dele i dit spildevand.  Her fra bliver det ledt over i fordelerrørene. Vandet siver ned gennem sandet, hvor det bliver renset, før det løber i et dræn.

Se video hvor spildevand fra en almindelig husholdning kommer igennem et biologisk sandfilter på YouTube (Link)

 

Se også ...

Pjece nyt renseanlæg (PDF)

Rensning af spildevand i det åbne land - en oversigt over løsningsmuligheder (PDF)

Miljø og Natur

Rådhus Allé 5

5610 Assens

Ring til os

Telefontider

OBS! Når du sender en mail til os, bliver du bedt om at bruge dit MitID. På den måde bliver mailen sikker, og du kan skrive dine personlige oplysninger som fx dit CPR-nummer.

Få seneste nyt

Assens Kommune
Rådhus Allé 5
5610 Assens

CVR: 29189692

Telefon: 64 74 74 74

Telefontider

Nyttige links