Finmotorik
Gode forudsætninger: For at øvelserne skal have så god effekt som muligt er, at børnene har en god siddeposition og at fødderne støtter på gulvet eller på en fodstøtte og at børnene har sænkede og afslappede skuldre og fingre, og at armene kan støtte på bordet.
Ligeledes er det vigtigt at opretholde lyst og motivation ved at gøre øvelsesprogrammerne sjove og inspirerende. Opfat øvelserne som leg, hvor den voksne bruger sin stemme til at få børnene med, og til at gøre øvelserne ”hårde/bløde” eller ”hurtige/langsomme”.
Syng forskellige sange som barnet kender og skab en tryg stemning øvelserne igennem.
Supplerende tiltag: Tænk øvelserne ind i dagligdagens aktiviteter og forskellige legesituationer og legetøj.
Fingergymnastik
For at opnå størst effekt trænes der mindst 2-3 gange ugentligt i 3-4 uger, hvorefter der holdes pause. Hver øvelse skal udføres med koncentration og flere gentagelser. Det er gentagelserne, der viser om barnet mestrer øvelserne. Sæt antal på øvelserne, så barnet ved, hvornår de er færdige og dermed bedre kan koncentrere sig om øvelserne. Variér mellem hurtige og langsomme bevægelser og vær opmærksom på at kvaliteten bevares.
Håndpres med bold
Pres begge håndflader ind mod bolden. Hold spændingen i ca. 4 sek. og slip så spændingen, men slip ikke bolden, hold stadig let fast omkring den. Børnene skal mærke forskellen på spænding og afspænding.
Håndpres med bold
Pres begge håndflader ind mod bolden. Hold spændingen i ca. 4 sek. og slip så spændingen, men slip ikke bolden, hold stadig let fast omkring den. Børnene skal mærke forskellen på spænding og afspænding.
Gentag øvelsen 5 gange.
Fingerpres med bold
Sæt let spredte og krummede fingre ind på bolden. Pres nu med fingerspidserne ind på bolden og hold spændingen i ca. 4 sek. og slip spændingen igen uden at slippe bolden. Børnene skal mærke forskellen på spænding og afspænding.
Gentag øvelsen 5 gange.
Ælte dej – med bold
Forestil dig at bolden er en klump dej. Ælt dejen godt mellem håndfladerne, form og pres bolden med begge hænder. Vend og drej hænderne.
Lav øvelsen i ca. 10-15 sek.
Forme boller – med bold (stående øvelse)
Forstil dig bolden som en klump dej, der skal formes til boller. Læg dejen på bordet og læg en let krummet hånd oven på bolden. Nu rulles dejen rundt ligesom når man former boller. Form boller med både højre og venstre hånd. Øvelsen kan også udføres som krydsbevægelser og med begge hænder.
Håndfladepres – med bold (stående øvelse)
Læg begge hænder på bolden med skiftevis højre og venstre hånd nederst. Pres nu bolden ned mod bordet med hele din vægt, ved at læne dig frem over bolden. Hold presset i ca. 3 sek. og slip spændingen uden at slippe bolden.
Gentag øvelsen 5 gange.
”Bla bla bla” – med elastik
Hold hånden i luften og form fingrene som en mund der snakker. Kom en elastik rundt om alle fingrene. Åbn nu ”munden”, stadig med elastikken på og hold presset i ca. 2 sek. Luk munden igen uden at tabe elastikken.
Gentag øvelsen 5 gange.
Eksempler på redskaber, legetøj og dagligdags aktiviteter til træning af fingrene:
- blød bold til børn med svage fingermuskler, så de også føler at der sker noget i hænderne når de klemmer om bolden
- en hårdere bold til de børn som har stærke fingermuskler
- forskellige størrelser, hårdhedsgrader og materiale som giver børnene forskellige informationer. Lad evt. selv børnene vælge boldtype længere henne i forløbet
- massagerulle frem for bold kan gøre øvelserne lettere og kan med fordel bruges til børn med motoriske vanskeligheder
- elastikker i forskellige hårdhedsgrader
- ”terning” som samtidig stiller kognitive krav
- fingerskateboard
- moduler-ansigt, moduler-voks, perler og fingermaling
- Guitar-hero, Play station spil. – med både højre og venstre hånd
- lave konfekt, bage boller, pynte pizza, smøre madpakker, snitte salat mm.
- vaske op – følelsen af vand, temperatur og forskellig slags service
- lægge tøj sammen